MISKI
zawsze dobrze mieć ich kilka rozmiarów pod ręką – kilka małych oraz te o pojemności od 1 do 4 litrów – do przyrządzania, magazynowania i podawania. Mogą być ceramiczne, szklane, z melaminy lub polipropylenu.
SZPATUŁKI SILIKONOWE
bez nich, jak bez ręki. Najlepsze do wygarniania przygotowanego ciasta, białek itp do czysta z misek.
TRZEPACZKI
pomagają wprowadzić powietrze do przygotowywanych deserów, likwidują grudki i wygładzają nierówności.
MECHANICZNY PRZESIEWAK / SITKO
wypełnia powietrzem skawaloną mąkę, proszek do pieczenia, kakao itp., nadając jej lekką, jednolitą konsystencję. Sitka można używać także do innych celów: do mieszania suchych składników ciasta (np. proszek do pieczenia, kakao, sól), do rozprowadzania cukru pudru lub kakao na gotowych wypiekach. Należy unikać wilgoci (nie myć go) tylko dobrze wytrzepać i schować do foliowego woreczka.
SITKO
poprawia konsystencję i usuwa grudki mąki, cukru pudru, kakao i innych produktów sypkich. Przyda się ich kilka rozmiarów od małego (10- 12 cm) aż po duże (24 cm).
KRATKA DO STUDZENIA
przyspiesza studzenie ciast, ciastek, pieczywa ponieważ zapewniony jest dostęp powietrza do całości wypieku. Może służyć także jako nieoceniona pomoc przy dekoracji ciast, kruchych ciasteczek i pierników.
STOLNICA
polecamy te silikonowe ponieważ powierzchnia do wałkowania jest idealnie gładka, nie trzeba podsypywać zbyt wiele mąki, bo ciasto do niej nie prawie nie przywiera, a dodatkowo oszczędzają miejsce w kuchni (zwija się je w rulon i chowa do szafki/szuflady).
WAŁEK
powinien być gładki, długi i na tyle ciężki, żeby można nim wałkować bez trudu.
WAGA
ważenie jest, w większości przypadków, dokładniejsze niż odmierzanie miarką i stąd coraz więcej przepisów podaje w przypadku produktów sypkich lub stałych – wagę, a objętość przy płynach. Polecamy wagi elektroniczne (małe, najdokładniejsze, trzeba pamiętać o zapasowych bateriach!).
MIARKI
nie są drogie więc warto kupić kilka kompletów : skalowane w formie naczyń /kubków z zaznaczonymi miarami brytyjskimi i metrycznymi , szczególnie jeśli korzystamy z przepisów pochodzących z rozmaitych stron świata ( nie zawsze tak łatwo przeliczyć jeden system miar na drugi) oraz minimum dwa komplety różnej wielkości łyżek żeby nie trzeba było myć jednej łyzki za każdym razem, kiedy odmierzamy produkty tłuste, lepkie a następnie sypkie.MIESZADŁO DO KRUCHEGO CIASTA
zastępuje nasze ciepłe dłonie przy zagniataniu ciasta kruchego. Jednym z warunków upieczenia udanego ciasta kruchego jest ograniczenie jego ogrzewania do minimum.
TORTOWNICA
nieoceniona przy pieczeniu płynnych mas, np. serników, biszkoptów, na zimno do musów. Najwygodniejsza to z wyjmowanym spodem, na którym możemy od razu podać ciasto na stół.