Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do stempli Nordic Ware. Prosto, szybko i super smacznie. Ciasteczka, które zachwycą Cię swoim ciepłym, subtelnie pikantnym smakiem. Idealne na jesienno- zimowy czas.

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na kruche ciastka z brązowym cukrem i kardamonem

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do stempli Nordic Ware. Prosto, szybko i super smacznie. Ciasteczka, które zachwycą Cię swoim ciepłym, subtelnie pikantnym smakiem.

nordic ware kruche ciastka stempel

 

Czas przygotowania: 10 minut + 1 h

Czas pieczenia: 11 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 240 g solonego masła w temperaturze pokojowej

  • 90 g szklanki ciemnego brązowego cukru

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 290 g mąki uniwersalnej

  • mieszanka cukru kardamonowego:
    1/4 szklanki białego cukru
    1/2 łyżeczki kardamonu

 

 

 

W mikserze utrzyj masło z brązowym cukrem przez około minutę. W osobnej misce wymieszaj kardamon i mąkę. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki z kardamonem do maślanej masy. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na kulki o średnicy 2,5 cm i obtocz w cukrze kardamonowym. Rozłóż kulki na blaszce lub macie do pieczenia w odległości 5,5 cm od siebie. Za pomocą stempli naciśnij kulki ciasta, lekko kołysząc przy podnoszeniu stempla. Piecz ciasteczka przez ok 11–13 minut na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (1)

24 września 2024

Próbowałam przepisu i musze powiedzieć, że ciasteczka nieziemsko pyszne. Ja nie miałam akurat solonego masła, więc dodałam do gotowej masy szczyptę soli maldon. Można też posypać wierzch przed pieczeniem. Pyszne połączenie.

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium