Spróbuj naszego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka, które idealnie sprawdzą się do stempli Nordic Ware. Prosto, szybko i super smacznie. Ciasteczka, które zachwycą Cię swoim ciepłym, subtelnie pikantnym smakiem.
Czas przygotowania: 10 minut + 1 h
Czas pieczenia: 11 minut
SKŁADNIKI:
-
240 g solonego masła w temperaturze pokojowej
-
90 g szklanki ciemnego brązowego cukru
-
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
-
290 g mąki uniwersalnej
-
mieszanka cukru kardamonowego:
1/4 szklanki białego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
W mikserze utrzyj masło z brązowym cukrem przez około minutę. W osobnej misce wymieszaj kardamon i mąkę. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki z kardamonem do maślanej masy. Przykryj ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na kulki o średnicy 2,5 cm i obtocz w cukrze kardamonowym. Rozłóż kulki na blaszce lub macie do pieczenia w odległości 5,5 cm od siebie. Za pomocą stempli naciśnij kulki ciasta, lekko kołysząc przy podnoszeniu stempla. Piecz ciasteczka przez ok 11–13 minut na złoty kolor i odstaw do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Klaudia S
Próbowałam przepisu i musze powiedzieć, że ciasteczka nieziemsko pyszne. Ja nie miałam akurat solonego masła, więc dodałam do gotowej masy szczyptę soli maldon. Można też posypać wierzch przed pieczeniem. Pyszne połączenie.