Święta tuż tuż! Boże Narodzenie to czas w którym chętnie dekorujemy swoje domy, pieczemy pierniczki czy praktykujemy rodzinne gotowanie. Proponujemy Ci przepis na chatkę z piernika, który możesz wykorzystać tworząc MINI DOMEK Z PIERNIKA. Z naszego przepisu wyjdzie Ci kilka takich domków... a więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
Woda - 120ml
Miód – 100g
Melasa – 100g
Brązowy cukier – 280g
Sproszkowany imbir – 10g
Sproszkowany cynamon – 15g
Goździki – 10g
Szczypta soli
Masło – 330g
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Mąka – 750g
PRZEPIS:
Wodę, miód, melasę oraz brązowy cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do wrzenia. Do gorącej mieszanki dodaj przyprawy (imbir, cynamon, goździki sól, sodę) oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Mieszaj do rozpuszczenia masła i jednolitej konsystencji. Odstaw na bok do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto zostaw w lodówce na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm, a następnie wytnij z niego wszystkie elementy chatki. BLACHĘ DO PIECZENIA wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku (z termoobiegiem 170 °C) przez około 5-10 minut w zależności od piekarnika.
Przed złożeniem chatki pierniki należy dokładnie ostudzić. Czego użyć do sklejenia chatki? Do złożenia chatki z piernika możesz użyć lukru lub KLEJU SPOŻYWCZEGO DO CIASTEK.
Kasia
Czym zastąpić melasę? Wiem, ze w USA jest bardzo popularna, ale w Polsce mniej. Czy proporcje będą takie same czy inne w zamienniku?
Bake Shop
Melasę można zastąpić mieszanką brązowego cukru (lub ciemnego miody, np. gryczanego) i soku z cytryny w proporcji 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku. Można też melasę zrobić samemu w domu. Przepis na domową melasę: 400 ml soku z granatów 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować tak długo aż odparuje 3/4 płynu i powstanie gęsty syrop (ok. 100 ml)