BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Nowość! ⭐️ Dostawa tego samego dnia na terenie Warszawy - wybierz PickPack w koszyku! 📦️ 

🚀 Darmowa dostawa od 250 zł !📦

Przepis na chatkę z piernika

blog BakeShop

Święta tuż tuż! Boże Narodzenie to czas w którym chętnie dekorujemy swoje domy, pieczemy pierniczki czy praktykujemy rodzinne gotowanie. Proponujemy Ci przepis na chatkę z piernika, który możesz wykorzystać tworząc MINI DOMEK Z PIERNIKA. Z naszego przepisu wyjdzie Ci kilka takich domków... a więc do dzieła!

SKŁADNIKI:

Woda - 120ml

Miód – 100g

Melasa – 100g

Brązowy cukier – 280g

Sproszkowany imbir – 10g

Sproszkowany cynamon – 15g

Goździki – 10g

Szczypta soli

Masło – 330g

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Mąka – 750g

 

PRZEPIS:

 

Wodę, miód, melasę oraz brązowy cukier rozpuść w rondelku, doprowadź do wrzenia. Do gorącej mieszanki dodaj przyprawy (imbir, cynamon, goździki sól, sodę) oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Mieszaj do rozpuszczenia masła i jednolitej konsystencji. Odstaw na bok do wystudzenia. Do ostudzonej masy dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto zostaw w lodówce na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm, a następnie wytnij z niego wszystkie elementy chatki. BLACHĘ DO PIECZENIA wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku (z termoobiegiem 170 °C) przez około 5-10 minut w zależności od piekarnika.

Przed złożeniem chatki pierniki należy dokładnie ostudzić. Czego użyć do sklejenia chatki? Do złożenia chatki z piernika możesz użyć lukru lub KLEJU SPOŻYWCZEGO DO CIASTEK.

 

 

Komentarze do wpisu (2)

5 grudnia 2022

Czym zastąpić melasę? Wiem, ze w USA jest bardzo popularna, ale w Polsce mniej. Czy proporcje będą takie same czy inne w zamienniku?

5 grudnia 2022

Melasę można zastąpić mieszanką brązowego cukru (lub ciemnego miody, np. gryczanego) i soku z cytryny w proporcji 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soku. Można też melasę zrobić samemu w domu.   Przepis na domową melasę: 400 ml soku z granatów
 4 łyżki cukru
 2 łyżki soku z limonki
 Wszystkie składniki umieścić w rondlu i gotować tak długo aż odparuje 3/4 płynu i powstanie gęsty syrop (ok. 100 ml)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium