Przepis pochodzi ze starego, ręcznie pisanego przepiśnika mojej mamy. Smak tych pączków towarzyszy mi od dziecka. Pączki z ziemniakami znacznie dłużej pozostają świeże, co pozwala je przygotować już kilka dni wcześniej.

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na pączki z ziemniakami

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Przepis pochodzi ze starego, ręcznie pisanego przepiśnika mojej mamy. Smak tych pączków towarzyszy mi od dziecka. Pączki z ziemniakami znacznie dłużej pozostają świeże, co pozwala je przygotować już kilka dni wcześniej.

przepisnapaczkizziemniakami

Potrzebne składniki:

- 1/2 kg mąki pszennej typ 450

- 1/2 kg ziemniaków

- 2 jajka

- 100g masła

- 40g świeżych drożdży

- 4 płaskie łyżki cukru pudru

- 8 łyżek mleka w temperaturze pokojowej

- 2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu

- ulubiona marmolada lub gęsta konfitura

- olej do smażenia

- mąka do podsypywania

 

Opcjonalnie możecie przygotować lukier. Wystarczy zmieszać 2 szklanki cukru pudru z 4 łyżkami wrzącej wody.

Obierz ziemniaki, zważ je i ugotuj w garnku. Następnie odcedź.

Gorące ziemniaki zmiel w maszynce na dosyć grubych oczkach lub zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Bardzo ważne, aby ziemniaki nie miały konsystencji gładkiego puree, ponieważ ciasto będzie bardzo kleiło się do rąk. Do zmielonych ziemniaków dodaj masło i wymieszaj.

W małej miseczce rozpuść drożdże (40g) w mleku dodając 2 łyżki cukru pudru. Przykryj ściereczką na około 15 minut, aby zaczyn wyrósł. W osobnej miseczce roztrzep jajka z pozostałym cukrem pudrem (6 łyżek).

Do uprzednio przygotowanej masy ziemniaczanej dodaj: mąkę, spirytus, zaczyn drożdżowy oraz jajka. Wyrób dokładnie ciasto. Może to potrwać nawet 10 minut. Zostaw do wyrośnięcia na około 35-45 minut.

Przygotuj stolnicę, oprósz ją mąką. Wyłóż na nią ciasto. Ciasto obsyp mąką również z góry, aby łatwiej je można było rozwałkować. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 cm. Wytnij z niego koła o średnicy 7-8 cm.

 

Następnie z pączki możesz nadziać na dwa sposoby:

1) pączki nadziewane marmoladą przed smażeniem.

W tym celu każde koło z ciasta należy rozciągnąć palcami, nałożyć do środka marmoladę i sklejać jak sakiewki. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia.

2) pączki nadziewane po smażeniu.

Wycięte koła odłożyć na obsypaną mąką ściereczkę i zostawić do wyrośnięcia na około 25 minut.

Wyrośnięte pączki smaż w głębokim oleju.

Jakie produkty z naszego sklepu przydadzą się do tego przepisu? Zobacz listę przydatnych narzędzi do robienia pączków: TUTAJ

 

kolaż narzędzia przydatne do robienia pączków

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium