SKŁADNIKI
CIASTO
1 łyżka masła + 1 ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 dużych jaj + żółtko w temperaturze pokojowej
½ szklanki soku z cytryny
1 ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 ⅔ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER
2 szklanki przesianego cukru pudru
4 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki wody
szczypta soli
PRZEPIS
Pieczenie babki.
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
2. Nasmaruj formę do babki 1 łyżką masła.
3. Wymieszaj w osobnej misce suche składniki tj. mąka, sól, proszek do pieczenia, soda.
4. Pozostałą część masła i cukier ubij (w osobnej misce) mikserem elektrycznym na wysokich obrotach przez 1 minutę.
5. Dodaj do ubitej mieszanki ekstrakt z wanilii.
6. Nadal ubijając na wysokich obrotach dodawaj stopniowo jajka.
7. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny.
8. Do mieszanki dodawaj stopniowo mieszankę suchych produktów.
9. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy.
10. Piecz przez 50-55 minut lub do momentu, aż krawędzie będą złote i będą odstawać od formy.
11. Odstaw ciasto na 10 minut przed wyjęciem z formy, a następnie pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed polaniem go lukrem.
Dekorowanie lukrem.
1. Delikatnie ubij stopione masło oraz cukier puder.
2. Dodaj wodę i sól. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą i natychmiast polej na schłodzone ciasto.