BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

💥 Zmieniamy się dla Was! Pełna dostępność produktów wróci 9 października. 🛍

🚀 Darmowa dostawa od 150 zł !📦

Przepis na babkę cytrynową z lukrem maślanym

SKŁADNIKI

CIASTO

1 łyżka masła + 1 ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 dużych jaj + żółtko w temperaturze pokojowej
½ szklanki soku z cytryny
1 ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
2 ⅔ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

LUKIER

2 szklanki przesianego cukru pudru
4 łyżki rozpuszczonego masła
3 łyżki wody
szczypta soli

PRZEPIS

Pieczenie babki.

1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.

2. Nasmaruj formę do babki 1 łyżką masła.

3. Wymieszaj w osobnej misce suche składniki tj. mąka, sól, proszek do pieczenia, soda.

4. Pozostałą część masła i cukier ubij (w osobnej misce) mikserem elektrycznym na wysokich obrotach przez 1 minutę.

5. Dodaj do ubitej mieszanki ekstrakt z wanilii.

6. Nadal ubijając na wysokich obrotach dodawaj stopniowo jajka.

7. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny.

8. Do mieszanki dodawaj stopniowo mieszankę suchych produktów.

9. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem formy.

10. Piecz przez 50-55 minut lub do momentu, aż krawędzie będą złote i będą odstawać od formy.

11. Odstaw ciasto na 10 minut przed wyjęciem z formy, a następnie pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed polaniem go lukrem.  

 

Dekorowanie lukrem.

1. Delikatnie ubij stopione masło oraz cukier puder.

2. Dodaj wodę i sól. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą i natychmiast polej na schłodzone ciasto.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium