Wielokrotnie otrzymywaliśmy od was prośby o przepis na dobry krem maślany, który będzie bazą dekoracji tortów, ciast i babeczek. Oto i on - uniwersalny przepis na krem maślany. Do tego kremu możesz, wedle uznania i potrzeb, dodać aromaty lub barwniki spożywcze (polecamy barwniki Colour Mill Oil Blend dostępne w naszym sklepie).
SKŁADNIKI
306 g przesianego cukru pudru
227 g masła w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki śmietanki kremówki
PRZEPIS
W misie miksera wymieszaj cukier z masłem. Mieszaj na niskich obrotach aż składniki dobrze się wymieszają i zwiększ prędkość przez kolejne 3 minuty. Dodaj sól, ekstrakt waniliowy, śmietankę i miksuj przez jeszcze minutę (w razie potrzeby dodaj śmietankę). Schłodź w lodówce i gotowe! Rękawy i tylki niech idą w ruch.
PRZECHOWYWANIE
Ten krem możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodnie! Pamiętaj tylko, aby go zamknąć w szczelnym (!) opakowaniu.
Rada: Po wyjęciu z lodówki pozostaw masę, aby nabrała temperatury pokojowej i ponownie zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji. W razie potrzeby możesz dodać łyżkę lub dwie cukru pudru do zagęszczenia.
Życzymy Wam wielu udanych dekoracji. Przyślijcie nam zdjęcia. Chwalcie się Waszą wyobraźnią i dziełami, które powstaną w Waszych kuchniach.
P.S. jeżeli przepis wydaje Wam się zbyt trudny lub chcecie przygotować krem znacznie szybciej skorzystajcie z gotowej mieszanki w proszku do przygotowania kremu maślanego. Np. tej od FunCakes dostępnej w naszym sklepie.
Zobacz akcesoria do dekorowania babeczek i tortów: NARZĘDZIA DO DEKOROWANIA