Przepis na wyjątkowy krem maślany, który będzie idealną bazą dekoracji tortów, ciast i babeczek. Do tego kremu możesz, wedle uznania i potrzeb, dodać aromaty lub barwniki spożywcze Colour Mill Oil Blend dostępne w naszym sklepie.
Lista składników potrzebna do zrobienia kremu maślanego
- 306 g przesianego cukru pudru,
- 227 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki śmietanki kremówki.
Krem maślany do dekoracji wypieków
Jak zrobić krem maślany do dekoracji wypieków?
W misie miksera wymieszaj cukier z masłem. Miksuj na niskich obrotach aż składniki dobrze się połączą, a następnie zwiększ prędkość i mieszaj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj sól, ekstrakt waniliowy, śmietankę i miksuj jeszcze przez minutę.
Schłodź krem maślany w lodówce i gotowe! Rękaw cukierniczy i tylki niech idą w ruch.
Jak prawidłowo przechowywać krem maślany?
Ten krem możesz przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni! Pamiętaj tylko, aby go zamknąć w szczelnym opakowaniu - dzięki temu zachowa świeżość.
Wskazówka: Po wyjęciu z lodówki pozostaw masę, aby nabrała temperatury pokojowej i ponownie zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji.
W razie potrzeby możesz dodać łyżkę lub dwie cukru pudru do zagęszczenia masy.