Jesienią zaczynamy spędzać więcej czasu w domu, częściej zaglądamy do kuchni, na stole rządzą ciepłe potrawy, na deser domowe ciasta, a do nich parzymy aromatyczne herbaty. W tej atmosferze razem z Jankiem Baranowskim przygotowaliśmy dla Was przepis na tartę z powidłami śliwkowymi i frangipanem z orzechów laskowych. W sam raz na pożegnanie śliwek.
Składniki na ciasto:
- 240g mąki pszennej typ 450
- 60g cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 170g zimnego masła
- 1 żółtko
Składniki na powidła:
- 1kg śliwek + 2 łyżki cukru (lub 350g gotowych powideł)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100g pekanów
Składniki na frangipane:
- 100g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
- 100g cukru
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
Przygotowujemy powidła śliwkowe. Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek. Owoce kroimy w cząstki i wrzucamy do rondla. Dodajemy do nich 2 łyżki cukru (można więcej, jeśli śliwki są kwaśne lub lubimy bardziej słodkie wypieki), cynamon i ok. 2 łyżek wody. Powidła smażymy aż śliwki całkowicie się rozpadną, a całość zamieni się w gęstą masę.
Mąkę, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę, żółtko przekładamy do dużej miski i wyrabiamy kruche ciasto, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na minimum 20 min. do lodówki owinięte w folię, aby nie obeschło. Następnie rozwałkowujemy je na placek, tak aby przykryć całą powierzchni formy. Ciasto dociskamy do formy. Pieczemy z obciążeniem metodą blind-bakingu (ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i kładziemy np. ziarna grochu, fasoli, kaszę, tak aby w trakcie pieczenia spód zachował kształt foremki) w rozgrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min., następnie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód jeszcze 8-10 min.
Przygotowujemy frangpiana. Masło ubijamy z cukrem na biały puch. Następnie dodajemy jajko i połowę zmielonych bardzo drobno orzechów. Ubijamy. Ponownie dodajemy jajko, resztę orzechów, mąkę i ubijamy/mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy powidła, a następnie tworzymy wierzchnią warstwę z frangipana. Układamy pekany. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut, do całkowitego zbrązowienia.
Czekamy aż tarta ostygnie, a następnie kroimy ją na kawałki i zajadamy się cudownym smakiem jesieni.
Chcesz zobaczyć video z pieczenia tarty? Zajrzyj na nasze INSTA.