BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na wilgotną babkę dyniową

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Jeśli szukasz przepisu na pyszną i oryginalną babkę to ten przepis przypadnie Ci do gustu. Sprawdzi się jako ciasto na zimowe wieczory oraz jako idealna baba na świąteczny stół. Jej wilgotne ciasto ma głęboki, lekko korzenny smak z wyczuwalnymi nutami pomarańczy i pieprzu. Brzmi pysznie? Nie czekaj i wypróbuj ten przepis autorstwa Janka Baranowskiego.

Składniki na ciasto:

  • 320g mąki typ 450 + do oprószenia formy
  • masło do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka cynamonu i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ½ łyżeczki świeżo zmielonego czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka sody 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 110g cukru białego
  • 60g cukru brązowego
  • 50g miodu
  • 190g oleju
  • 280g puree z dyni (hokkaido lub dyni piżmowej)
  • 3 jajka

 

 

 Składniki na ganache czekoladowy:

  • 90g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 120g śmietanki 30% 

 

 

Przepis:

Dynię (ok. 1kg) kroimy na 4 części. Wydrążamy środek łyżką i pieczemy, aż zmięknie, ok. 20-30 min w temp. 180 stopni. Miąższ oddzielamy od skóry dyni i blendujemy na puree.

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiewamy przez sitko. Do puree z dyni dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Oba cukry oraz miód miksujemy chwilę z olejem. Następnie dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując, aż powstanie gładka emulsja. Dodajemy puree i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą, aż nie będzie grudek.

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy masę do formy i wyrównujemy łyżką. Babkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni przez ok.50 min., do tzw. suchego patyczka. Babkę wyciągamy z formy po ok. 10min. po wyjęciu z pieca. 

Przygotowujemy ganache czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką, mieszając do powstania idealnie gładkiej i błyszczącej masy. Babkę polewamy ganachem i czekamy ok. 30 min. aż stężeje, zanim zabierzemy się za krojenie. 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium