BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na ciasteczka Linzer czyli ciastka z okienkiem z konfiturą malinową

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Ciasteczka Linzer to ciastka z okienkiem. Pochodzą z Austrii, gdzie są bardzo popularnym, świątecznym smakołykiem. Po upieczeniu można je przechowywać nawet dwa tygodnie w metalowym pojemniku. Ciasteczka Linzer z naszego przepisu urzekną Cię niezwykłą kruchościa i wyjątkowym smakiem konfitury malinowej z nutą pomarańczy. 

 

Składniki na ciastka:

  • 100g zmielonych migdałów
  • 250g mąki pszennej typ 450
  • 80g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 180g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka z jednej cytryny

 Składniki na konfiturę:

  • 200g mrożonych malin 2g agaru
  • 25g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy pomarańczy

Uwagi: Podany przepis wystarczy na 30 sztuk ciasteczek. Dzięki specjalnej foremce Linzer wytniesz zarówno ciasteczka na spód oraz górę z okienkiem.

ciasteczka linzer z okienkiem z konfitura malinową z nutą pomarańczyPrzepis:

Wszystkie składniki odmierzamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy szczelnie w folię. Ciasto odstawiamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy między pergaminami na grubość ok. 2-3 mm. Idealnie sprawdzą się drewniane podkładki do wałka regulujące wysokość ciasta.

Przekładamy rozwałkowane ciasto do zamrażarki na ok.15 min aż się porządnie schłodzi. Zdejmujemy wierzchni pergamin. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki Linzer razem ze środkiem w kształcie misia. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną matą nieprzywierającą /papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 10 min w rozgrzanym piekarniku o temp. 175 stopni. 

Przygotowujemy konfiturę. Maliny przekładamy do rondla, dodajemy sok z pomarańczy i podgrzewamy. Następnie mieszamy cukier wraz z agarem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę dodajemy do malin i gotujemy jeszcze przez chwilę. Następnie blendujemy konfiturę. Na ciasteczka nakładamy ok. pół łyżeczki konfitury, lekko rozsmarowujemy i przykładamy część ciasteczka z okienkiem, lekko dociskając. 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium