BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na magdalenki czekoladowo pomarańczowe

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Francuskie ciasteczka w kształcie muszelek, czyli magdalenki. Spróbuj naszego prostego przepisu na ten francuski. Puszyste, delikatne ciasto pomarańczowe z czekoladową polewą. C'est très bon!

pomarańczowe magdalenki z czekoladą
Składniki na ciasto:

  • 115g masła
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 40g soku z pomarańczy
  • 110g mąki
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 180g czekolady (u mnie lekko gorzka 50% kakao) 15g oleju roślinnego

> Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w miseczce i odstawiamy. Jajka ubijamy mikserem z cukrem do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką do pozbycia się grudek. Powoli partiami wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy szpatułką do powstania jednolitej masy. Ciasto na magdalenki przekładamy do lodówki na min. 2h. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni góra-dół. Przekładamy masę magdalenkową do rękawa cukierniczego. Stawiamy formę na magdalenki na wagę i wyciskamy z rękawa po ok. 30g ciasta na każdą magdalenkę. Magdalenki pieczemy ok. 12 minut. Po tym czasie, za pomocą patyczka drewnianego przekładamy magdalenki “brzuchem” do dołu. Dokładnie myjemy foremkę i ręcznikiem papierowym pozbywamy się wszelkich kropel wody. Stawiamy metalową/szklaną miskę na kąpieli wodnej (garnku z gotującą się wodą) i rozpuszczamy czekoladę z olejem, często mieszamy uważając, aby nie przegrzać czekolady. Gdy czekolada w pełni się rozpuści, przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Wyciskamy czekoladę do foremki, pokrywając jej każde wyżłobienie na magdalenkę. Następnie umieszczamy magdalenkę w czekoladzie “brzuchem” do góry i lekko dociskamy. Kiedy wszystkie magdalenki będą już w czekoladzie, przekładamy je w foremce do lodówki na 30min, a następnie do zamrażalnika na 20min. Po tym czasie wyciągamy magdalenki z formy, możemy wspomóc się drewnianym patyczkiem. 

Chcesz zobaczyć video z pieczenia magdalenek? Zajrzyj na nasze INSTA.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium