Karnawałowy przysmak pochodzący z Francji. Skórka z cytryny sprawia, że bugnes są lżejsze w smaku niż nasze polskie faworki. Przepis jest prosty, ale będziesz potrzebować kilku niezbędnych akcesoriów, czyli tarki o drobnych oczkach, radełka i termometru cukierniczego z zakresem do 200 stopni Celcjusza. Nie ma lepszego czasu na spróbowanie tego przepisu.

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na francuskie faworki czyli Bugnes

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Francuskie faworki, czyli Bugnes. Karnawałowy przysmak pochodzący z Francji. Skórka z cytryny sprawia, że bugnes są lżejsze w smaku niż nasze polskie faworki. Przepis jest prosty, ale będziesz potrzebować kilku niezbędnych akcesoriów, czyli tarki o drobnych oczkach, radełka i termometru cukierniczego z zakresem do 200 stopni Celcjusza. Nie ma lepszego czasu na spróbowanie tego przepisu.

pomarańczowe magdalenki z czekoladą
Składniki:

  • 70g mąki
  • 10g cukru
  • 5g proszku do pieczenia (czubata łyżeczka)
  • szczypta soli skórka z jednej cytryny
  • 45g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder

>Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko+żółtko i rum wrzuć razem do miski. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Podziel ciasto na 2 równe części. Owiń ciasto folią spożywczą i przełóż do lodówki na min. 1h.  Schłodzone ciasto rozwałkuj w kształcie prostokąta. Musi być cieniutkie. Następnie za pomocą radełka wykrój z ciasta romby i dodaj małe rozcięcia na każdym kawałku. Podgrzej olej do temp. 175-180 stopni Celsjusza i utrzymuj go na tym poziomie. Do smażenia niezbędny będzie termometr cukierniczy. Bugnes smaż na złocisty kolor, a gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia. Kiedy bugnes wystygną, oprósz je cukrem pudrem. 

Chcesz zobaczyć video jak zrobić Bugnes? Zajrzyj na nasze INSTA

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium