Spaghetti z cukinii w połączeniu z sosem cytrynowym to idealne połączenie jeśli chcesz skorzystać z cudów natury. Jest lekkim, pysznym i prostym daniem na kolację dla przyjaciół jak i szybkim posiłkiem w środku tygodnia. Spróbuj naszego przepisu.
SKŁADNIKI
3 cukinie
1 mała papryczka chilli
40 g oliwek
20 g suszonych pomidorów w oleju
50 ml bulionu warzywnego
40 g orzeszków piniowych
skórka z połowy cytryny
skórka i sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pokrój drobno papryczkę chilli. Poszatkuj oliwki i pomidory na grubo. Przy pomocy temperówki do warzyw przygotuj makaron z cukinii. W osobnej, suchej patelni upraż orzeszki piniowe przez ok 2-3 minuty. Dodaj papryczkę, pomidory i oliwki. Smaż dalej przez 2-3 minuty. Na osobnej patelni podsmaż cukinię na odrobinie oliwy na średnim ogniu. Wlej bulion warzywny i smaż do miękkości przez ok 7 minut. Dodaj skórkę z cytryny i limonki oraz sok z limonki. Przełóż cukinię do patelni z orzeszkami, papryczką, pomidorami i oliwkami. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dla świżości smaku polać lekko oliwą.
Gotowe! Rozkoszuj się lekką, śródziemnomorską kolacją!