Na święto zakochanych mężczyźni często decydują się kupić swoim ukochanym kobietom kwiaty. Jak się zrewanżować i podarować facetom coś wyjątkowego? Najlepiej dać coś od serca. Nasza propozycja to tarta z kruchym spodem, chrupką czekoladową z migdałami i malinowym curdem. Ta tarta rozpali wasze zmysły i nasyci brzuszki, bo jak wiadomo... od żołądka do serca!
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 270g
- cukier puder 30g
- sól 3 g
- masło zimne 170 g
- jedno jajko
Składniki na chrupkę:
- migdały 120g
- czekolada deserowa/gorzka 160g
- olej 40g
Składniki na malinowy curd:
- puree malinowe 190g
- jajka 3
- cukier 45g
- masło 90g
Mąkę, cukier i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostki. Wyrabiamy chwilę ciasto. Polecamy mieszadło do kruchego ciasta, dzięki któremu masło się nie roztopi za bardzo. Dodajemy jajko i kontynuujemy wyrabianie ciasta, aż do momentu powstania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do lodówki na ok. 15 min.
Następnie kładziemy płat ciasta na naszą sercową formę i dociskamy do formy. Odstawiamy formę do zamrażarki na min. 30 min, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na nie kuleczki ceramiczne i pieczemy pod obciążeniem 20 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie bez obciążenia jeszcze 10 min dopiekamy, aż ciasto nabierze rumieńców.
Migdały prażymy w piekarniku około 10 min w temp. 170 stopni na papierze do pieczenia. Następnie przekładamy je do ściereczki i za pomocą wałka kruszymy migdały na mniejsze części. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do powstania całkowicie gładkiej masy. Łączymy czekoladę z migdałami. Masę przekładamy na nasz wypieczony kruchy korpus. Tartę odkładamy do lodówki, aż chrupka migdałowo-czekoladowa całkowicie zastygnie.
Mrożone maliny rozpuszczamy w rondlu. Następnie miksujemy je za pomocą blendera. Przecieramy maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Tak powstałe puree malinowe przekładamy z powrotem do rondla, dodajemy jajka oraz cukier. Na średnim ogniu całość podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką, aż curd zacznie bąbelkować i stanie się gęsty. Zdejmujemy rondel z ognia i odkładamy go, aby curd przestygł na około 10min. Po tym czasie dodajemy masło podzielone na kawałki i mieszamy całość do powstania gładkiej masy. Przekładamy curd malinowy na naszą tartę pod sam czubek. Tartę ozdabiamy świeżymi malinami, granatem i płatkami malinowymi. Podajemy schłodzoną.
Chcesz zobaczyć video jak zrobić tartę walentynkową? Zajrzyj na nasze INSTA