Na święto zakochanych mężczyźni często decydują się kupić swoim ukochanym kobietom kwiaty. Jak się zrewanżować i podarować facetom coś wyjątkowego? Najlepiej dać coś od serca. Nasza propozycja to tarta z kruchym spodem, chrupką czekoladową z  migdałami i malinowym curdem. Ta tarta rozpali wasze zmysły i nasyci brzuszki, bo jak wiadomo... od żołądka do serca!

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na tartę walentynkową

Blog Bake Shop

Na święto zakochanych mężczyźni często decydują się kupić swoim ukochanym kobietom kwiaty. Jak się zrewanżować i podarować facetom coś wyjątkowego? Najlepiej dać coś od serca. Nasza propozycja to tarta z kruchym spodem, chrupką czekoladową z  migdałami i malinowym curdem. Ta tarta rozpali wasze zmysły i nasyci brzuszki, bo jak wiadomo... od żołądka do serca!

 

tarta malinowa na walentynki w kształcie sercaSkładniki na ciasto:

    • mąka pszenna 270g
    • cukier puder 30g
    • sól 3 g
    • masło zimne 170 g
    • jedno jajko

Składniki na chrupkę:

      • migdały 120g
      • czekolada deserowa/gorzka 160g
      • olej 40g

Składniki na malinowy curd:

      • puree malinowe 190g
      • jajka 3
      • cukier 45g
      • masło 90g

 

Mąkę, cukier i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostki. Wyrabiamy chwilę ciasto. Polecamy mieszadło do kruchego ciasta, dzięki któremu masło się nie roztopi za bardzo. Dodajemy jajko i kontynuujemy wyrabianie ciasta, aż do momentu powstania gładkiej masy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do lodówki na ok. 15 min.

Następnie kładziemy płat ciasta na naszą sercową formę i dociskamy do formy. Odstawiamy formę do zamrażarki na min. 30 min, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na nie kuleczki ceramiczne i pieczemy pod obciążeniem 20 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie bez obciążenia jeszcze 10 min dopiekamy, aż ciasto nabierze rumieńców.

Migdały prażymy w piekarniku około 10 min w temp. 170 stopni na papierze do pieczenia. Następnie przekładamy je do ściereczki i za pomocą wałka kruszymy migdały na mniejsze części. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do powstania całkowicie gładkiej masy. Łączymy czekoladę z migdałami. Masę przekładamy na nasz wypieczony kruchy korpus. Tartę odkładamy do lodówki, aż chrupka migdałowo-czekoladowa całkowicie zastygnie.

Mrożone maliny rozpuszczamy w rondlu. Następnie miksujemy je za pomocą blendera. Przecieramy maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek. Tak powstałe puree malinowe przekładamy z powrotem do rondla, dodajemy jajka oraz cukier. Na średnim ogniu całość podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką, aż curd zacznie bąbelkować i stanie się gęsty. Zdejmujemy rondel z ognia i odkładamy go, aby curd przestygł na około 10min. Po tym czasie dodajemy masło podzielone na kawałki i mieszamy całość do powstania gładkiej masy. Przekładamy curd malinowy na naszą tartę pod sam czubek. Tartę ozdabiamy świeżymi malinami, granatem i płatkami malinowymi. Podajemy schłodzoną.

Chcesz zobaczyć video jak zrobić tartę walentynkową? Zajrzyj na nasze INSTA

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium