Tiramisu to klasyczny włoski deser idealny dla miłośników kremowych deserów i smaku kawy. Wypróbuj nasz prosty i sprawdzony przepis na prawdziwie włoskie tiramisu. Najlepszy smak tego prostego, włoskiego deseru zależy głównie od dobrej jakości produktów, szczególnie jaj i mascarpone.
Składniki:
- 400 g biszkoptów "lady fingers",
- 1 kg mascarpone,
- 7 jajek ekologicznych,
- 80 g cukru pudru 80g
- 350-400 ml naparu kawowego,
- 50 g kakao,
- 60 ml likieru amaretto,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Zaparz mocną kawę i odstaw ją do wystygnięcia. Do naparu dodaj likier amaretto.
- Jajka sparz wrzątkiem. Żółtka oddziel starannie od białek. Żółtka ubijaj w misce z cukrem pudrem ok. 5 min. Dodaj mascarpone i mieszaj mikserem tylko do połączenia się składników.
- Białka ubijaj ze szczyptą soli, aż powstanie stabilna piana.
- Ubite białka partiami przekładaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Biszkopty zanurz w kawowym naparze dosłownie na kilka sekund, aby nie były zbyt miękkie.
- Nasiąknięte biszkopty układaj na blaszce. Następnie połowę kremu rozsmaruj na warstwie biszkoptów. Warstwę kremu posyp kakao. Ponownie ułóż namoczone biszkopty, a na nich rozsmaruj resztę kremu.
- Blaszkę z tiramisu owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na noc. Dzięki folii spożywczej wierzchnia warstwa kremu nie obeschnie.
- Przed podaniem posyp górną warstwę deseru sporą ilością kakao. Deser podawaj schłodzony.
Chcesz zobaczyć jak powstaje tiramisu krok po kroku? Zobacz nasze video z robienia deseru.
klaudia
Uwielbiam tiramisu, ten deser jest bardzo prosty, ale potrzebuje dobrego przepisu. Długo szukałam idealnego i chyba znalazłam. :)