Ciasto marchewkowe to idealny wypiek na wielkanocny stół lub zdrową i słodką przekąskę. Ciasto z tego przepisu jest ultra wilgotne i głębokie w smaku. Ciasto marchewkowe najlepiej podawać z kremem śmietankowym, ten z naszego przepisu jest prosty i szybki do zrobienia. 

 

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem z serka Philadephia

Blog Bake Shop

Ciasto marchewkowe to idealny wypiek na wielkanocny stół lub wiosenną, zdrową i słodką przekąskę. Ciasto z tego przepisu jest ultra wilgotne i głębokie w smaku. Ciasto marchewkowe najlepiej podawać z kremem śmietankowym, ten z naszego przepisu jest prosty i szybki do zrobienia.

przepis na ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

    • mąka pszenna 375 g
    • starta marchewka 525 g
    • cukier brązowy 350 g
    • miód 80 g
    • jajka “0” 6 sztuk
    • olej 420 ml
    • jabłko 2 sztuki
    • cynamon 2 łyżki
    • proszek do pieczenia 3 łyżeczki 
    • sól 1½ łyżeczki
    • kardamon ½ łyżki
    • orzechy włoskie 350 g

Składniki na krem śmietankowy:

      • serek typu Philadelphia 600 g
      • cukier puder 50 g
      • masło 100 g
      • mleko 60 ml
      • kilka kropel barwnika spożywczego

Przepis:

Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Orzechy siekamy. Suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kardamon, sól i proszek do pieczenia łączymy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem i miodem przez około 5 min. Następnie nie przerywając miksowania powoli wlewamy olej. Masę ubijamy jeszcze około 2-3 minut.

Suche składniki przekładamy do mokrych i miksujemy, tylko do ich połączenia. Na koniec dodajemy startą marchew, jabłko, orzechy i mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do formy. Ciasto pieczemy ok 60-70 minut w temp. 170 stopni do tak zwanego “suchego patyczka”. 

Jak zrobić krem do ciasta marchewkowego? Masło rozpuszczamy i studzimy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, rozpuszczonym masłem i mlekiem do powstania jednolitej masy. Dodajemy kilka kropel barwnika. 

Ciasto kroimy w kwadraty i ozdabiamy je serkiem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki 3D. 

Rękawy cukiernicze i tylki znajdziesz TUTAJ.

Chcesz zobaczyć video z robienia tiramisu? Zajrzyj na nasze INSTA.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium