Ciasto marchewkowe to idealny wypiek na wielkanocny stół lub wiosenną, zdrową i słodką przekąskę. Ciasto z tego przepisu jest ultra wilgotne i głębokie w smaku. Ciasto marchewkowe najlepiej podawać z kremem śmietankowym, ten z naszego przepisu jest prosty i szybki do zrobienia.
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 375 g
- starta marchewka 525 g
- cukier brązowy 350 g
- miód 80 g
- jajka “0” 6 sztuk
- olej 420 ml
- jabłko 2 sztuki
- cynamon 2 łyżki
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- sól 1½ łyżeczki
- kardamon ½ łyżki
- orzechy włoskie 350 g
Składniki na krem śmietankowy:
- serek typu Philadelphia 600 g
- cukier puder 50 g
- masło 100 g
- mleko 60 ml
- kilka kropel barwnika spożywczego
Przepis:
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Orzechy siekamy. Suche składniki, czyli mąkę, cynamon, kardamon, sól i proszek do pieczenia łączymy razem w misce. Jajka ubijamy z cukrem i miodem przez około 5 min. Następnie nie przerywając miksowania powoli wlewamy olej. Masę ubijamy jeszcze około 2-3 minut.
Suche składniki przekładamy do mokrych i miksujemy, tylko do ich połączenia. Na koniec dodajemy startą marchew, jabłko, orzechy i mieszamy szpatułką. Masę przekładamy do formy. Ciasto pieczemy ok 60-70 minut w temp. 170 stopni do tak zwanego “suchego patyczka”.
Jak zrobić krem do ciasta marchewkowego? Masło rozpuszczamy i studzimy. Serek miksujemy z cukrem pudrem, rozpuszczonym masłem i mlekiem do powstania jednolitej masy. Dodajemy kilka kropel barwnika.
Ciasto kroimy w kwadraty i ozdabiamy je serkiem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki 3D.
Rękawy cukiernicze i tylki znajdziesz TUTAJ.
Chcesz zobaczyć video z robienia tiramisu? Zajrzyj na nasze INSTA.