Mazurek - prawdziwie wielkanocne ciasto, które kochają wszyscy Polacy. Nic dziwnego, zaraz obok babek, mazurki to rdzennie polskie ciasto. Mazurki to niskie placki pokryte zwykle masami orzechowymi, bakaliowymi, kajmakowymi i bogato zdobione konfiturami lub orzechami. Wypróbuj nasz przepis na Mazurek z kremem z białej czekolady, czarną porzeczką i pistacjami. Kruchy spód, domowa konfitura z czarnej porzeczki, idealny ganache czekoladowy i solone pistacje to kwintesencja wielkanocnego mazurka.
Składniki na kruchy spód:
- mąka pszenna 240 g
- cukier puder 60 g
- masło 110 g
- jajka “0” 1 sztuka
- szczypta soli
Składniki na konfiturę:
- mrożona czarna porzeczka 500 g
- agar agar 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
-
Składniki na ganache z białej czekolady:
- biała czekolada 300 g
- śmietanka 36% 140 g
- cukier 2 łyżki
-
Dekoracja: 200 g pistacji solonych
Przepis:
Zimne masło pokrój w kostkę. Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę, sól, cukier puder i kawałki masła. Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta rozdrobnij masło w suchych składnikach. Dodaj jajko i bardzo krótko wyrabiaj ciasto ręcznie, tylko do wytworzenia się zwartej kuli. Kulę podziel na pół. Każdą z połówek rozwałkuj między pergaminem na ok. 3 mm. Blaty ciasta schowaj do zamrażarki na ok. 15 min. Aby mazurek miał ładne, proste brzegi wykorzystaj RANT PERFOROWANY.
Co to jest rant perforowany i jak go używać?
Rant cukierniczy perforowany ma specjalne mikro dziurki, które zapewniają idealny obieg gorącego powietrza i gwarantują dobre i szybkie upieczenie, a co najważniejsze, chrupiący efekt. W pierwszej kolejności dociśnij foremkę do rozwałkowanego ciasta i wytnij dno, następnie wytnij paseczki ciasta i wyłóż nimi brzegi foremki.Mrożone owoce przełóż do garnka i zagotuj. W miseczce wymieszaj cukier z agarem i dodaj do owoców. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Schłódź.
Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij konfiturą nasz korpus. Następnie wstaw go do lodówki.
Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej śmietankę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Następnie mieszaj ganache, aż powstanie piękna, lśniąca, jednolita masa. Jeżeli pomimo mieszania czekolada nie chce się w pełni rozpuścić, możesz postawić miskę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby nasza czekolada nie uległa przegrzaniu. Następnie wylej ganache na warstwę konfitury. Odczekaj ok. 15 minut i ozdób wierzch mazurka prażonymi, solonymi pistacjami. Gotowe ciasto przełóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!
Chcesz zobaczyć video z? Zajrzyj na nasze INSTA.