BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na mazurek z konfiturą, ganache czekoladowym i pistacjami

Blog Bake Shop

Mazurek - prawdziwie wielkanocne ciasto, które kochają wszyscy Polacy. Nic dziwnego, zaraz obok babek, mazurki to rdzennie polskie ciasto. Mazurki to niskie placki pokryte zwykle masami orzechowymi, bakaliowymi, kajmakowymi i bogato zdobione konfiturami lub orzechami. Wypróbuj nasz przepis na Mazurek z kremem z białej czekolady, czarną porzeczką i pistacjami. Kruchy spód, domowa konfitura z czarnej porzeczki, idealny ganache czekoladowy i solone pistacje to kwintesencja wielkanocnego mazurka.

przepis na mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, ganachem czekoladowym i pistacjami

Składniki na kruchy spód:

  • mąka pszenna 240 g
  • cukier puder 60 g
  • masło 110 g
  • jajka “0” 1 sztuka
  • szczypta soli

Składniki na konfiturę:

  • mrożona czarna porzeczka  500 g
  • agar agar 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżki
  • Składniki na ganache z białej czekolady:

  • biała czekolada 300 g
  • śmietanka 36% 140 g
  • cukier 2 łyżki
  • Dekoracja: 200 g pistacji solonych

    Przepis:

    Zimne masło pokrój w kostkę. Na stolnicę lub do miski wysyp mąkę, sól, cukier puder i kawałki masła. Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta rozdrobnij masło w suchych składnikach. Dodaj jajko i bardzo krótko wyrabiaj ciasto ręcznie, tylko do wytworzenia się zwartej kuli. Kulę podziel na pół. Każdą z połówek rozwałkuj między pergaminem na ok. 3 mm. Blaty ciasta schowaj do zamrażarki na ok. 15 min. Aby mazurek miał ładne, proste brzegi wykorzystaj RANT PERFOROWANY.

    Co to jest rant perforowany i jak go używać?

    Rant cukierniczy perforowany ma specjalne mikro dziurki, które zapewniają idealny obieg gorącego powietrza i gwarantują dobre i szybkie upieczenie, a co najważniejsze, chrupiący efekt. W pierwszej kolejności dociśnij foremkę do rozwałkowanego ciasta i wytnij dno, następnie wytnij paseczki ciasta i wyłóż nimi brzegi foremki.
    Wyłóż rant ciastem, za pomocą noża pozbądź się wystającego spoza rantu ciasta. Spód korpusu nakłuj widelcem i przełóż go do zamrażarki na około 30 min. Możesz również, zostawić ciasto na całą noc do lodówki. Korpus wypiekaj na silikonowej macie, bądź papierze do pieczenia w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem przez około 15/20 min do zbrązowienia. Pomocne będą KULKI CERAMICZNE do obciążenia ciasta, dzięki którym spód będzie idealnie równy. Po wypieczeniu zdejmij rant z korpusu. 

    Mrożone owoce przełóż do garnka i zagotuj. W miseczce wymieszaj cukier z agarem i dodaj do owoców. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Schłódź. 

    Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij konfiturą nasz korpus. Następnie wstaw go do lodówki. 

    Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej śmietankę prawie do wrzenia i zalej nią czekoladę. Następnie mieszaj ganache, aż powstanie piękna, lśniąca, jednolita masa. Jeżeli pomimo mieszania czekolada nie chce się w pełni rozpuścić, możesz postawić miskę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aby nasza czekolada nie uległa przegrzaniu. Następnie wylej ganache na warstwę konfitury. Odczekaj ok. 15 minut i ozdób wierzch mazurka prażonymi, solonymi pistacjami. Gotowe ciasto przełóż do lodówki i podawaj dobrze schłodzone. Smacznego!

    Chcesz zobaczyć video z? Zajrzyj na nasze INSTA.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium