Ebelskiver tradycyjnie serwuje się w Danii w czasie adwentu - z grzanym winem. Ciasteczka te mogą jednak być przysmakiem przez cały rok, podawane na gorąco i na słodko - z syropem, dżemem lub cukrem pudrem lub - przy odrobinie zamiłowania do eksperymentów - w wersji wytrawnej, np. z szynką lub serem. My proponujemy Wam wersję z konfiturą.
Składniki:
3 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
480 ml maślanki
dowolna konfitura
roztopione masło do wysmarowania patelni
Przepis:
Ręczną trzeepaczką rozetrzyj żołtka z cukrem i solą. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodaj naprzemiennie mąkę z maślanką, mieszając trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę. Bardzo powoli i delikatnie wmieszaj do masy. Rozgrzej patelnię do ebelskiver, wgłębienia posmaruj masłem. Wlej porcję ciasta do każdego wgłębienia. Posługując się patyczkiem do szaszłyków obracaj ebelskiver o 180st. w lewą stronę, aż do otrzymania kuleczki (Zobacz film na YouTubie).
Teresa Ossowska
Pyszne z powidelkami