BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

PRZEPIS NA DUŃSKIE PĄCZKI NALEŚNIKOWE

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Ebelskiver tradycyjnie serwuje się w Danii w czasie adwentu - z grzanym winem. Ciasteczka te mogą jednak być przysmakiem przez cały rok, podawane na gorąco i na słodko - z syropem, dżemem lub cukrem pudrem lub - przy odrobinie zamiłowania do eksperymentów - w wersji wytrawnej, np. z szynką lub serem. My proponujemy Wam wersję z konfiturą.

Składniki:

3 jajka

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
480 ml maślanki
dowolna konfitura
roztopione masło do wysmarowania patelni


Patelnia do ebelskiver

Przepis:

Ręczną trzeepaczką rozetrzyj żołtka z cukrem i solą. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do żółtek dodaj naprzemiennie mąkę z maślanką, mieszając trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę. Bardzo powoli i delikatnie wmieszaj do masy. Rozgrzej patelnię do ebelskiver, wgłębienia posmaruj masłem. Wlej porcję ciasta do każdego wgłębienia. Posługując się patyczkiem do szaszłyków obracaj ebelskiver o 180st. w lewą stronę, aż do otrzymania kuleczki (Zobacz film na YouTubie).

 

Komentarze do wpisu (1)

12 sierpnia 2024

Pyszne z powidelkami

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium