BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na mini serniczki fiołkowe z białą czekoladą

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Nowy trend - monoporcje czyli mini porcje dużego ciasta. Z naszym przepisem przygotujesz monoporcje serniczków fiołkowych, oblanych białą czekoladą i udekorowanych jadalnym zamszem i kwiatami. Serniczki fiołkowe są idealne na letnie przyjęcia i pikniki, a dzięki swoim małym rozmiarom są łatwe do transportu i zachęcaja do częstowania. 

mini serniczki fiołkowe z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód:

  • ciasteczka zbożowe 50 g
  • masło 10 g
  • skórka z ½ cytryny

Składniki na serniczki:

  • serek philadelphia 300 g
  • mascarpone 100 g
  • 1 jajko + 1 żółtko ekologiczne
  • śmietanka 30% lub 36% 60 g
  • cukier 40 g
  • skrobia kukurydziana 10 g
  • aromat fiołkowy 2-3 krople
  • szczypta soli
  • Składniki na czekoladową polewę:

  • biała czekolada 200 g
  • olej roślinny 40 g

 

Dekoracja: Różowy zamsz w sprayu (dostępny TUTAJ)

 

Przepis:

Ciasteczka skrusz za pomocą blendera. Masło rozpuść w rondelku. Połącz masło z ciasteczkami i skórką cytrynową. Formę do monoporcji posmaruj masłem. Boki możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremek wypełnij masą ciasteczkową. Dokładnie uklep łyżką. Spody upiecz w temp. 170 stopni przez 6 min. Zostaw do wystygnięcia. 

Wszystkie składniki na masę sernikową zmiksuj do powstania gładkiej masy. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki wypełnij foremki po same brzegi. Serniczki upiecz w temperaturze 150 stopni przez ok. 25 min. Po wypieczeniu przełóż serniczki w formie do lodówki na noc. 

Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem do powstania gładkiej masy, pamiętając o ciągłym mieszaniu szpatułką. Monoporcje wyjmij z foremek, odwiń z papieru do pieczenia jeśli go używałeś/aś i przełóż na kratkę do studzenia. Pod kratkę wstaw blachę lub skorzystaj z brytfanny z rusztem. Każdy serniczek oblej dokładnie czekoladą po całości. Monoporcje schłódź w zamrażarce, aż czekolada całkowicie stwardnieje.

Czas na dekorowanie serniczków! Przed aplikacją porządnie wstrząśnij buteleczką z jadalnym zamszem. Posprejuj serniczki z każdej strony, przełóż do lodówki na minimum 4h. Na sam koniec polecam ozdobić je jadalnymi kwiatami.

Chcesz zobaczyć jak zrobić mini serniczki? Zajrzyj na nasz Instagram.

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium