BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na letnią tartę z rabarbarem i truskawkami

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Maj i czerwiec to wyjątkowy czas, kiedy natura obdarza nas swoimi słodkimi darami – świeżymi rabarbarem i truskawkami. To właśnie teraz, w pełni wiosny, te soczyste, słodko-kwaśne owoce osiągają swoją pełnię smaku. Nie ma lepszego momentu, aby wykorzystać je w kuchni i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Wypróbuj nasz przepis na tartę rabarbarową z truskawkami – deser, który idealnie łączy kwaskowatość rabarbaru z słodyczą truskawek, a wszystko to na maślanym cieście z chrupiącą, słodką kratką na wierzchu.

Ta tarta smakuje jak wiosna i początek lata i z pewnością stanie się hitem na każdym stole, czy to podczas rodzinnego obiadu, czy pikniku w ogrodzie. 

 

tarta z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • zimne masło 220g
  • cukier puder 120g
  • sól 4g
  • mąka 420g
  • jajka ekologiczne 2 szt.

Składniki na farsz:

  • rabarbar 400g
  • truskawki 400g
  • cukier brązowy 90 g
  • skrobia kukurydziana 1 łyżka
  • laska wanilii sproszkowana ½ łyżeczki

Do posmarowania tarty:

  • 1 żółtko, 2 łyżki mleka, odrobina cukru trzcinowego

Przepis:

Masło pokrój w małe sześciany. Na stolnicę/blat wysyp mąkę, sól, cukier puder oraz masło. Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta połącz składniki. Następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto ręcznie do momentu połączenia się wszystkich składników.

Ciasto podziel na pół. Każdą połówkę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum jedną godzinę lub całą noc. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm. Przygotuj formę do tarty, posmaruj ją cienką warstwą masła, wyklej spód i boki formy. Przełóż formę do zamrażarki. Podczas chłodzenia ciasta, pokrój rabarbar i truskawki w średnią kostkę. Dodaj do nich cukier, skrobię i wanilię, a następnie delikatnie wymieszaj. Wyjmij formę z zamrażarki i przełóż farsz na wyklejony spód. Ponownie schowaj formę do zamrażarki. 

PRO TIP: Przed wyłożeniem owoców możesz wysypać na spód płatki owsiane lub kaszę manną, która pochłonie wilgoć z owoców, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.

tarta z rabarbarem i truskawkami

Czas na przygotowanie kratki na wierzch tarty. Szablon na kratkę posyp mąką. Rozwałkuj placek z drugiej połówki ciasta też ok. 3mm. Przełóż go na szablon i za pomocą wałką wprasuj w kratkę. Jeżeli ciasto nie chce oderwać się od szablonu, schłódź je w zamrażarce lub lodówce. Potem przełóż kratkę na tartę i odkrój wystające brzegi. Przyciśnij wierzchnią warstwę i dokładnie połącz jej brzegi z bokami. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni 'C.

Aby wierzch tarty był lśniący i chrupki połącz żółtko z mlekiem i posmaruj kratkę z ciasta. Następnie posyp ją cukrem brązowym. Ciasto piecz przez ok. 1h-1,5h aż wierzch będzie mocno brązowy. 

Chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić tartę z rabarbarem i truskawkami? Zajrzyj na nasz Instagram.

Komentarze do wpisu (2)

28 maja 2024

Czym moge zastąpić skrobię kukurydzianą?

28 maja 2024

Skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, a nawet mąką zwykłą pszenną. Ja polecam skrobie kukurydzianą, bo różni się tym od mąki ziemniaczanej, że po upieczeniu nie ma intensywnego posmaku mąki.

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium