Maj i czerwiec to wyjątkowy czas, kiedy natura obdarza nas swoimi słodkimi darami – świeżymi rabarbarem i truskawkami. To właśnie teraz, w pełni wiosny, te soczyste, słodko-kwaśne owoce osiągają swoją pełnię smaku. Nie ma lepszego momentu, aby wykorzystać je w kuchni i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Wypróbuj nasz przepis na tartę rabarbarową z truskawkami – deser, który idealnie łączy kwaskowatość rabarbaru z słodyczą truskawek, a wszystko to na maślanym cieście z chrupiącą, słodką kratką na wierzchu.
Ta tarta smakuje jak wiosna i początek lata i z pewnością stanie się hitem na każdym stole, czy to podczas rodzinnego obiadu, czy pikniku w ogrodzie.
Składniki na ciasto:
- zimne masło 220g
- cukier puder 120g
- sól 4g
- mąka 420g
- jajka ekologiczne 2 szt.
Składniki na farsz:
- rabarbar 400g
- truskawki 400g
- cukier brązowy 90 g
- skrobia kukurydziana 1 łyżka
- laska wanilii sproszkowana ½ łyżeczki
Do posmarowania tarty:
- 1 żółtko, 2 łyżki mleka, odrobina cukru trzcinowego
Przepis:
Masło pokrój w małe sześciany. Na stolnicę/blat wysyp mąkę, sól, cukier puder oraz masło. Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta połącz składniki. Następnie dodaj jajka i zagnieć ciasto ręcznie do momentu połączenia się wszystkich składników.
Ciasto podziel na pół. Każdą połówkę zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki na minimum jedną godzinę lub całą noc. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm. Przygotuj formę do tarty, posmaruj ją cienką warstwą masła, wyklej spód i boki formy. Przełóż formę do zamrażarki. Podczas chłodzenia ciasta, pokrój rabarbar i truskawki w średnią kostkę. Dodaj do nich cukier, skrobię i wanilię, a następnie delikatnie wymieszaj. Wyjmij formę z zamrażarki i przełóż farsz na wyklejony spód. Ponownie schowaj formę do zamrażarki.
PRO TIP: Przed wyłożeniem owoców możesz wysypać na spód płatki owsiane lub kaszę manną, która pochłonie wilgoć z owoców, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące.
Czas na przygotowanie kratki na wierzch tarty. Szablon na kratkę posyp mąką. Rozwałkuj placek z drugiej połówki ciasta też ok. 3mm. Przełóż go na szablon i za pomocą wałką wprasuj w kratkę. Jeżeli ciasto nie chce oderwać się od szablonu, schłódź je w zamrażarce lub lodówce. Potem przełóż kratkę na tartę i odkrój wystające brzegi. Przyciśnij wierzchnią warstwę i dokładnie połącz jej brzegi z bokami. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni 'C.
Aby wierzch tarty był lśniący i chrupki połącz żółtko z mlekiem i posmaruj kratkę z ciasta. Następnie posyp ją cukrem brązowym. Ciasto piecz przez ok. 1h-1,5h aż wierzch będzie mocno brązowy.
Chcesz zobaczyć jak krok po kroku zrobić tartę z rabarbarem i truskawkami? Zajrzyj na nasz Instagram.
gość
Czym moge zastąpić skrobię kukurydzianą?
Janek
Skrobię kukurydzianą możesz zastąpić mąką ziemniaczaną, a nawet mąką zwykłą pszenną. Ja polecam skrobie kukurydzianą, bo różni się tym od mąki ziemniaczanej, że po upieczeniu nie ma intensywnego posmaku mąki.