Cannelé to francuski przysmak, który zachwyca swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Te małe, rumiane ciastka o charakterystycznej, karmelowej skorupce i delikatnym, waniliowym wnętrzu są prawdziwym francuskim rarytasem. Co zrobić, gdy unikasz cukru, a chciałbys upiec cannele? Spróbuj naszego przepisu na cannelé bez cukru. Przygotuj się na kulinarną podróż do serca Bordeaux, ale w zdrowszej, równie pysznej wersji.
Składniki:
- mleko 490 g
- masło 45 g + dodatkowe masło do wysmarowania formy (ok. 10-20 g)
- laska wanilii
- erytrytol 120 g
- mąka 100 g
- jajka ekologiczne 2 szt.
- żółtko ekologiczne 2 szt.
- szczypta soli
- ciemny rum 45 g
Przygotowanie:
Wanilię kroimy wzdłuż. Za pomocą noża wydłubujemy ziarenka i wrzucamy razem ze skórką wanilii do garnka z mlekiem i masłem. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż zacznie unosić się para. Płyn przelewamy przez sitko, aby pozbyć się skórki wanilii i ziarenek.
Jajka, żółtka i erytrytol ucieramy rózgą. Do jajek wlewamy ok.¼ wcześniej przygotowanego mleka z masłem i wanilią i energicznie mieszamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z solą i ponownie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy resztę mleka z masłem i wanilią oraz rum i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Masę na canele odstawiamy, aż się w pełni wystudzi. Następnie miskę owijamy folią spożywcza i wstawiamy do lodówki na min. 24h.
Formę na canele (kupisz TUTAJ) smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem i wstawiamy do lodówki.
PRO TIP: Możemy posmarować formę masłem tuż przed pieczeniem, tylko wtedy musimy schłodzić formę w zamrażalce na min. 15min.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Masę na canele mieszamy jeszcze chwilę rózgą przed przelaniem do formy. Wypełniamy foremki ciastem do około 1 cm od brzegu formy. Wstawiamy canele do piekarnika na sam dół i pieczemy przez 10min. Następnie zmieniamy temperaturę pieca na 190 stopni i pieczemy jeszcze ok. 1h. Canele od razu ostrożnie wyjmujemy z formy i czekamy, aż ostygną.
Przepis jest bardzo prosty, wymagający jedynie cierpliwości i znajomości swojego piekarnika. Jeżeli góra ciastek zacznie szybko brązowieć, możemy je przykryć folią aluminiową. Canele smakują jeszcze lepiej jeżeli damy im odpocząć w lodówce 48h a nawet 72h. Wtedy nabiorą cudownie wyjątkowego smaku, a środek będzie miał idealną teksturę.
Cannelé z tego przepisu są idealnie wyważone jeżeli chodzi o słodycz. Po wystygnięciu mają chrupiącą skórkę i to cudowne budyniowe wnętrze. To co, pieczemy? Do dzieła!
Chcesz zobaczyć video jak przygotować canele? Zajrzyj na nasze INSTA