Konfitura z wiśni z wanilią i nutą werbeny cytrynowej - połączenie niebanalne i zachwycające. Jeśli nie masz werbeny możesz użyć mięty, melisy cytrynowej, tymianku cytrynowego, czy skórki z limonki bądź cytryny.
Przepis na 500g konfitury:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka cytryny
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 50g cukru
- 2 listki werbeny cytrynowej
Wiśnie dokładnie myjemy. Następnie za pomocą drylownicy usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w garnku z grubym, nieprzywieralnym spodem. Dodajemy cukier, wanilię, cytrynę oraz posiekane listki werbeny. Następnie gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy ogień i gotujemy konfiturę, co jakiś czas mieszając. Nasza konfitura ma idealną konsystencję, jeżeli zrobiony łyżką szlak na chwilę zaznaczy się na dnie garnka. Jeżeli wolimy, aby nasze wiśnie były bardziej płynne, skracamy czas gotowania.
Pasteryzacja:
Słoiki wraz z przykrywkami dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je na kratkę piekarnika i ustawiamy piec na 130 stopni. Słoiki “wypiekamy” przez około 20min. Nie wyłączaj jeszcze piekarnika. Czekamy, aż słoiki trochę ostygną i uzupełniamy je konfiturą. Wieczka mocno zakręcamy. Słoiki z konfiturą umieszczamy w piecu na 30 min. Po tym czasie nasze przetwory są zapasteryzowane i gotowe do zasilenia naszej spiżarni.
Konfitura ma przyjemną konsystencję. Jest wyrazista w smaku i nie za słodka. Wanilia idealnie komponuje się z kwasowością wiśni a werbena dodaje świeżego posmaku. Łyżka cytryny sprawia, że konfitura zachowa wyrazisty kolor.