Sezon na morele w pełni, a te słodkie, soczyste owoce to prawdziwa kwintesencja lata. Ich delikatny smak doskonale łączy się z aromatyczną lawendą, tworząc niepowtarzalne połączenie, które przeniesie Cię do ogrodu pełnego słońca i kwiatów. Konfitura morelowa z lawendą to idealny sposób na zachowanie smaku lata na dłużej – doskonała do śniadań, deserów, a nawet jako dodatek do wytrawnych dań. Zatrzymaj wspomnienie lata na talerzu przez cały rok. Gotowi? Zaczynamy magiczne przetwarzanie lata w słoiki!
Przepis na 650g konfitury.
Składniki:
-
1 kg moreli bez pestek
-
2 łyżeczki suszonej lawendy
-
ok. 150ml wody
-
sok z ½ cytryny
-
50g cukru (w zależności od preferencji i kwasowości moreli)
Usuwamy pestki z moreli. Kroimy owoce w ćwiartki i przekładamy do garnka z nieprzywieralnym dnem. Suszona lawendę zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez ok. 20 min. Po tym czasie przelewamy napar przez sito. Do garnka z owocami i naparem lawendowym wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy sok cytryny. Garnek wstawiamy na gaz lub płytę indukcyjną i pod przykryciem gotujemy naszą konfiturę przez około 15 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Często mieszamy konfiturę, aby uniknąć przypalenia. Docelową konsystencję osiągamy, kiedy ruch łyżką po dnie garnka odznaczy się na chwilę.
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Słoiki wraz z przykrywkami dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je na kratkę piekarnika i ustawiamy piec na 130 stopni. Słoiki wypiekamy przez około 20 minut, po czym wyjmujemy i uzupełniamy je konfiturą. Wieczka mocno zakręcamy. Słoiki z konfiturą umieszczamy w piecu na 30 min. Po tym czasie nasze przetwory są zapasteryzowane i gotowe do zasilenia naszej spiżarni.