BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na konfiturę morelową i lawendą

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Sezon na morele w pełni, a te słodkie, soczyste owoce to prawdziwa kwintesencja lata. Ich delikatny smak doskonale łączy się z aromatyczną lawendą, tworząc niepowtarzalne połączenie, które przeniesie Cię do ogrodu pełnego słońca i kwiatów. Konfitura morelowa z lawendą to idealny sposób na zachowanie smaku lata na dłużej – doskonała do śniadań, deserów, a nawet jako dodatek do wytrawnych dań. Zatrzymaj wspomnienie lata na talerzu przez cały rok. Gotowi? Zaczynamy magiczne przetwarzanie lata w słoiki! 


przepis na konfiture morelową z lawendą

Przepis na 650g konfitury.

Składniki:

  • 1 kg moreli bez pestek

  • 2 łyżeczki suszonej lawendy

  • ok. 150ml wody 

  • sok z ½ cytryny

  • 50g cukru (w zależności od preferencji i kwasowości moreli) 

Usuwamy pestki z moreli. Kroimy owoce w ćwiartki i przekładamy do garnka z nieprzywieralnym dnem. Suszona lawendę zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez ok. 20 min. Po tym czasie przelewamy napar przez sito. Do garnka z owocami i naparem lawendowym wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy sok cytryny. Garnek wstawiamy na gaz lub płytę indukcyjną i pod przykryciem gotujemy naszą konfiturę przez około 15 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Często mieszamy konfiturę, aby uniknąć przypalenia. Docelową konsystencję osiągamy, kiedy ruch łyżką po dnie garnka odznaczy się na chwilę.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Słoiki wraz z przykrywkami dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je na kratkę piekarnika i ustawiamy piec na 130 stopni. Słoiki wypiekamy przez około 20 minut, po czym wyjmujemy i uzupełniamy je konfiturą. Wieczka mocno zakręcamy. Słoiki z konfiturą umieszczamy w piecu na 30 min. Po tym czasie nasze przetwory są zapasteryzowane i gotowe do zasilenia naszej spiżarni. 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium