Bajgle kojarzą się z leniwymi porankami i pysznym śniadaniem, które nie tylko syci, ale i zachwyca smakiem. Choć w piekarniach można znaleźć gotowe obwarzanki, nic nie równa się z aromatem i smakiem świeżo upieczonego, domowego pieczywa. W naszym przepisie pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować domowe bajgle, a także zaproponujemy wyjątkowe połączenie smaków.
Jak przygotować domowe bajgle?
Sprawdź, jakie składniki będą niezbędne do przygotowania przepisu na bajgle z serem brie, figą i rukolą.
Na bajgle:
- 400 g mąki typ 500/550,
- 230 g wody,
- 15 g cukru,
- 10 g drożdży,
- 8 g soli,
- 15 g masła.
Do gotowania:
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Do smarowania:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka.
Do posypania:
- sezam/mak/ziarna
Wykonanie:
- W wodzie o temperaturze pokojowej rozpuść drożdże i cukier. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wlej zawartość do kielicha robota kuchennego. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj za pomocą haka przez ok. 5 min na niskich obrotach.
- Następnie dodaj masło i zwiększ obroty miksera. Ciasto wyrabiaj mikserem jeszcze ok. 20 min.
- Natłuść naczynie, w którym będzie wyrastać ciasto. Na ręcznik papierowy nalej odrobinę oleju i rozprowadź tłuszcz po ściankach i dnie miski.
- Ciasto wyjmij z kielicha i uformuj w kulę.
- Przełóż do natłuszczonej miski, z wierzchu posmaruj odrobiną oleju i szczelnie przykryj folią spożywczą.
- Miskę umieść w wyłączonym piekarniku i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę 30 minut.
- W tym czasie przygotuj blaszkę z matą do pieczenia. Z papieru do pieczenia wytnij 6 kwadratów o bokach ok. 10 cm i ułóż je na blaszce. Na nich będą wyrastać bajgle.
- Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na 6 równych części po ok. 110 g każda.
- Każdą część uformuj w kulkę, zrób dziurkę w środku i lekko rozciągnij rękami. Dziurka w środku powinna być szeroka, ponieważ skurczy się podczas rośnięcia ciasta.
- Każdego bajgla przełóż na wycięty wcześniej kwadrat pergaminu. Zwilż je lekko wodą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min.
- Przygotuj rondel z wodą, sodą i brązowym cukrem do zagotowania.
- Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia zmniejsz moc palnika i wrzucaj każdy bajgiel pojedynczo. Kawałki pergaminu, na których ułożone są bajgle pomogą przenieść je bez naruszenia struktury.
- W międzyczasie nastaw piekarnik grzanie góra-dół na ok. 200°C.
- Bajgle gotuj po ok. 30 sekund z każdej strony. Wyciągaj je ostrożnie wody za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj z powrotem na blaszkę.
- Sparzone bajgle dokładnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posyp wybraną posypką, np. sezamem.
- Wstaw bajgle do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw bajgle do wystudzenia na min. 30 min.
Z czym podać domowe bajgle?
Chrupiącego bajgla podaj z serem brie, świeżą figą, prosciutto i orzechową rukolą. Smaki poszczególnych składników idealnie się dopełnią i będą stanowiły pyszną całość.
Bajgle swój fenomen zawdzięczają połączeniu wyjątkowych struktur - miękkiego, lekko gąbczastego środka oraz wyrazistej i chrupiącej skórki. To wyjątkowy sposób na śniadanie czy kolację. Eksperymentuj z dodatkami i za każdym razem ciesz się wyjątkowym smakiem i doznaniem.
Martyna
Fajnie rozpisane krok po kroku
Gość
Czym można zastąpić świeże figi?
BakeShop.pl
Gość - świeże figi można z powodzeniem zastąpić soczystymi gruszkami :)
BakeShop.pl
Martyna - dziękujemy! Udało Ci się wypróbować przepis? :)