BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na domowe bajgle

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Bajgle kojarzą się z leniwymi porankami i pysznym śniadaniem, które nie tylko syci, ale i zachwyca smakiem. Choć w piekarniach można znaleźć gotowe obwarzanki, nic nie równa się z aromatem i smakiem świeżo upieczonego, domowego pieczywa. W naszym przepisie pokażemy Ci, jak w prosty sposób przygotować domowe bajgle, a także zaproponujemy wyjątkowe połączenie smaków.

 
Najlepszym połączeniem z jeszcze ciepłym, chrupiącym bajglem jest ser Brie, słodkie figi, rukola z nutą goryczy oraz delikatna szynka parmeńska. Taki zestaw nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale i wspaniale smakuje – słodycz owoców idealnie kontrastuje z szynką i kremowym serkiem. Bajgle w gruncie rzeczy nie są wcale trudne w wykonaniu. Kluczem do udanego wypieku bajgli jest dokładne przestudiowanie całego przepisu przed rozpoczęciem gotowania. 
 

Jak przygotować domowe bajgle?


Sprawdź, jakie składniki będą niezbędne do przygotowania przepisu na bajgle z serem brie, figą i rukolą. 

Składniki:

Na bajgle:

  • 400 g mąki typ 500/550,
  • 230 g wody,
  • 15 g cukru,
  • 10 g drożdży,
  • 8 g soli,
  • 15 g masła.

    Do gotowania:

  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Do smarowania:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka. 

Do posypania:

  • sezam/mak/ziarna

Wykonanie: 

  1. W wodzie o temperaturze pokojowej rozpuść drożdże i cukier. Przykryj naczynie ściereczką i odstaw na ok. 15 min do wyrośnięcia. 
  2. Po tym czasie wlej zawartość do kielicha robota kuchennego. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj za pomocą haka przez ok. 5 min na niskich obrotach.
  3. Następnie dodaj masło i zwiększ obroty miksera. Ciasto wyrabiaj mikserem jeszcze ok. 20 min.
  4. Natłuść naczynie, w którym będzie wyrastać ciasto. Na ręcznik papierowy nalej odrobinę oleju i rozprowadź tłuszcz po ściankach i dnie miski.
  5. Ciasto wyjmij z kielicha i uformuj w kulę.
  6. Przełóż do natłuszczonej miski, z wierzchu posmaruj odrobiną oleju i szczelnie przykryj folią spożywczą.
  7. Miskę umieść w wyłączonym piekarniku i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę 30 minut.
  8. W tym czasie przygotuj blaszkę z matą do pieczenia. Z papieru do pieczenia wytnij 6 kwadratów o bokach ok. 10 cm i ułóż je na blaszce. Na nich będą wyrastać bajgle. 
  9. Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, delikatnie zagnieć i podziel ciasto na 6 równych części po ok. 110 g każda. 
  10. Każdą część uformuj w kulkę, zrób dziurkę w środku i lekko rozciągnij rękami. Dziurka w środku powinna być szeroka, ponieważ skurczy się podczas rośnięcia ciasta.
  11. Każdego bajgla przełóż na wycięty wcześniej kwadrat pergaminu. Zwilż je lekko wodą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 20-30 min.
  12. Przygotuj rondel z wodą, sodą i brązowym cukrem do zagotowania.
  13. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia zmniejsz moc palnika i wrzucaj każdy bajgiel pojedynczo. Kawałki pergaminu, na których ułożone są bajgle pomogą przenieść je bez naruszenia struktury.
  14. W międzyczasie nastaw piekarnik grzanie góra-dół na ok. 200°C.
  15. Bajgle gotuj po ok. 30 sekund z każdej strony. Wyciągaj je ostrożnie wody za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj z powrotem na blaszkę.
  16. Sparzone bajgle dokładnie posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem i posyp wybraną posypką, np. sezamem.
  17. Wstaw bajgle do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw bajgle do wystudzenia na min. 30 min.

Z czym podać domowe bajgle?

Chrupiącego bajgla podaj z serem brie, świeżą figą, prosciutto i orzechową rukolą. Smaki poszczególnych składników idealnie się dopełnią i będą stanowiły pyszną całość. 

Bajgle swój fenomen zawdzięczają połączeniu wyjątkowych struktur - miękkiego, lekko gąbczastego środka oraz wyrazistej i chrupiącej skórki. To wyjątkowy sposób na śniadanie czy kolację. Eksperymentuj z dodatkami i za każdym razem ciesz się wyjątkowym smakiem i doznaniem. 

 

Komentarze do wpisu (4)

20 października 2024

Fajnie rozpisane krok po kroku

22 października 2024

Czym można zastąpić świeże figi?

30 października 2024

Gość - świeże figi można z powodzeniem zastąpić soczystymi gruszkami :)

30 października 2024

Martyna - dziękujemy! Udało Ci się wypróbować przepis? :)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium