Przenieś się do szwedzkiej piekarni pachnącej cynamonem nie wychodząc z domu. Bułeczki w stylu kanelbullar to puszyste ciasto drożdżowe i wyjątkowo aromatyczny, cynamonowy środek. Pieczenie cynamonek wypełni Twój dom wyjątkowym zapachem, a po wyjęciu z piekarnika nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Gotowe bułeczki podawaj z ciepłym mlekiem, herbatą lub kawą. Rozkoszuj się ich smakiem o każdej porze dnia i... nocy.
Przepis na kanelbullar wymaga odrobiny czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić na ten wyjątkowo smaczny wypiek. Puszyste drożdżowe ciasto przełożone masą cynamonową i uformowane w wyjątkowe świderki to jedna z opcji podania tych miękkich słodkości. Nasza propozycja to zawijane kanelbullar w szwedzkim stylu. Do zrobienia masy warto użyć oryginalnego cynamonu cejlońskiego, jest on lżejszy, słodszy i nadaje wypiekowi delikatnie kwiatowo-cytrusowego posmaku. Bułeczki cynamonowe posmarowane syropem cukrowym zaraz po wyjęciu z piekarnika, długo utrzymują świeżość. Po wystygnięciu zalecamy przykrycie ich bawełnianą ściereczką.
Jak zrobić drożdżowe cynamonki?
Z tym przepisem zrobisz ok. 12 bułeczek z cynamonem.
Składniki na kanelbullar:
Ciasto drożdżowe:
- 460 g mąki pszennej,
- 150 g mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 60 g cukru,
- 2 jaja,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka soli,
- 120 g masła.
Nadzienie cynamonowe:
- 110 g masła,
- 50 g cukru brązowego,
- 3 łyżki cynamonu.
Syrop cukrowy:
- 60 g cukru brązowego,
- 60 g wody.
Na wierzch:
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka,
- 60 g posiekanych orzechów pekan.
Wykonanie:
- Jajka oraz masło powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej do temperatury 30°C.
- Do miski wlej 50 g ciepłego mleka oraz dodaj 15 g pokruszonych drożdży, 10 g cukru oraz 50 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Do dużej miski wlej pozostałą ilość mleka, dodaj mąkę, cukier, jajka, żółtka i sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto robotem kuchennym na wolnych obrotach lub ręcznie. Po chwili dodaj masło i zwiększ obroty lub wyrabiaj energicznie rękami do momentu, aż ciasto przestanie przywierać do brzegów naczynia oraz będzie jednolite i gładkie. Zajmie to ok. 15-20 minut.
- Naczynie do wyrastania spryskaj olejem, najlepiej do tego celu sprawdzi się tłuszcz w sprayu.
- Ciasto drożdżowe uformuj w kulę i przełóż do naczynia. Wierzch spryskaj tłuszczem i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W tym czasie przygotuj masę cynamonową. Miękkie masło wymieszaj dokładnie z cukrem i cynamonem.
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę. Za pomocą drewnianych podkładek o wysokości 4-5 mm rozwałkuj ciasto na kwadrat o wymiarach ok.50x50 cm. Często podsypuj ciasto mąką, aby nie przywarło.
- ⅔ powierzchni ciasta posmaruj cynamonową masą przy pomocy szpatułki silikonowej.
- Składanie ciasta rozpocznij od nieposmarowanej części, którą nałóż na połowę posmarowanej powierzchni. Resztę ciasta z cynamonową masą nałóż na złożoną warstwę. Powinny powstać 3 warstwy ciasta.
- Użyj drewnianych podkładek 8 mm, żeby rozwałkować złożone na 3 warstwy ciasto do rozmiarów ok 50x20 cm. Odetnij nożem końce, aby uzyskać ładny prostokąt. Następnie podziel ciasto na równe paski o szerokości ok. 4 cm. Możesz to zrobić zwykłym nożem, ale zdecydowanie lepiej sprawdzi się tutaj nóż do pizzy, szybko i dokładnie pokroi ciasto na odpowiedniej grubości paski. Powinno powstać 12 pasków.
- Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy pasek zwiń w świderek i uformuj bułeczki cynamonowe. Przełóż je na blachę i posmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp posiekanymi orzechami.
- Blachę z cynamonkami zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C z termoobiegiem (lub 180°C góra-dół). Wyrośnięte cynamonki piecz ok. 20 minut.
- W międzyczasie rozpuść w rondelku wodę z cukrem. Od razu po upieczeniu, jeszcze gorące cynamonki posmaruj syropem. Cynamonowe zawijasy po wystygnięciu są gotowe do jedzenia.