Jesień to idealny czas, aby zawinąć się w koc z kubkiem herbaty w ręku i przeczekać aż do wiosny. Jeśli dodać do tego porcję pysznego, wilgotnego ciasta dyniowego z kawowym kremem na wierzchu, pomysł ten brzmi jak plan idealny. Aby można było go zrealizować choć w małym stopniu, warto zapisać ten przepis. Gwarantujemy, że ciasto Pumpkin Spice Latte zagości w Twoim menu aż do pierwszych, wiosennych pączków na drzewie, a może i dłużej.
Ciasto Pumpkin Spice Latte jest mocno korzenne i dyniowe w smaku. Dzięki zawartości puree z dyni jest ono wilgotne i długo pozostaje świeże. Krem kawowy jest delikatny i idealnie wpisuje się w strukturę ciasta. W podanym przepisie użyj dynię hokkaido, która nie wymaga obierania, lub dynię piżmową.
Jak zrobić ciasto dyniowe Pumpkin Spice Latte?
Z podanych niżej proporcji wyjdzie 16 pysznych kawałków ciasta Pumpkin Spice Latte.
Składniki na ciasto dyniowe:
- 420 g mąki,
- 2 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- 6 łyżeczek cynamonu,
- 1½ łyżeczki imbiru mielonego,
- 1½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
- 3 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka mielonej wanilii,
- 420 g cukru brązowego,
- 650 g puree dyniowego (ok. 2 kg surowej dyni),
- 200 g oleju,
- 180 g kwaśnej śmietany 18%,
- 6 jaj.
Na krem kawowy:
- 360 g śmietanki 36%,
- 240 g mascarpone,
- 30 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki aromatu cappuccino.
Do posypania:
- 1 łyżeczka cynamon mielony.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dynię pokrój na ćwiartki i przy pomocy łyżki wydrąż środek. Dynia hokkaido oraz piżmowa nie wymagają obierania przed obróbką.
- Kawałki dyni ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) na ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Nie wyłączaj piekarnika.
- Kiedy dynia wystygnie, dokładnie zblenduj ją na puree.
- Nastaw piekarnik na 175°C grzanie góra-dół.
- Mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i aromat waniliowy umieść w misce.
- Do dużej miski wsyp cukier i wbij jaja. Miksuj masę na wysokich obrotach, aż będzie gładka i lśniąca. Zajmie to ok. 10 min. Następnie powoli wlewaj olej, cały czas ubijając masę.
- Do masy dodaj puree dyniowe i kwaśną śmietanę. Ubijaj rózgą, aż powstanie jednolita masa.
- Kolejno przesiewaj suche składniki do mokrych i za pomocą szpatułki mieszaj delikatnie ciasto, tylko do połączenia się składników.
- Formę na ciasto dokładnie spryskaj olejem w sprayu, zarówno spód, jak i boki.
- Przelej masę do formy i umieść ją na dolnym poziomie piekarnika.
- Ciasto Pumpkin Spice Latte piecz około 1 godziny 45 minut do 2 godzin, do tzw. "suchego patyczka".
- Ciasto dyniowe po upieczeniu wyjmij z rantu, a następnie wystudź na kratce.
- Kiedy ciasto w pełni wystygnie, za pomocą noża odkrój tzw. “górkę” i odwróć je do góry nogami. Pokrój na 16 równych części.
- Przygotuj krem. Ubij śmietankę wraz z mascarpone, cukrem pudrem i aromatem cappuccino.
- Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i udekoruj ciasto korzenne. Na koniec posyp wierzch cynamonem.