BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na dyniowe ciasto Pumpkin Spice Latte

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Jesień to idealny czas, aby zawinąć się w koc z kubkiem herbaty w ręku i przeczekać aż do wiosny. Jeśli dodać do tego porcję pysznego, wilgotnego ciasta dyniowego z kawowym kremem na wierzchu, pomysł ten brzmi jak plan idealny. Aby można było go zrealizować choć w małym stopniu, warto zapisać ten przepis. Gwarantujemy, że ciasto Pumpkin Spice Latte zagości w Twoim menu aż do pierwszych, wiosennych pączków na drzewie, a może i dłużej. 

Ciasto Pumpkin Spice Latte jest mocno korzenne i dyniowe w smaku. Dzięki zawartości puree z dyni jest ono wilgotne i długo pozostaje świeże. Krem kawowy jest delikatny i idealnie wpisuje się w strukturę ciasta. W podanym przepisie użyj dynię hokkaido, która nie wymaga obierania, lub dynię piżmową. 

Jak zrobić ciasto dyniowe Pumpkin Spice Latte? 

Z podanych niżej proporcji wyjdzie 16 pysznych kawałków ciasta Pumpkin Spice Latte. 

Składniki na ciasto dyniowe: 

  • 420 g mąki,
  • 2 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 6 łyżeczek cynamonu,
  • 1½ łyżeczki imbiru mielonego,
  • 1½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
  • 3 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka mielonej wanilii,
  • 420 g cukru brązowego,
  • 650 g puree dyniowego (ok. 2 kg surowej dyni),
  • 200 g oleju,
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 6 jaj.

Na krem kawowy: 

  • 360 g śmietanki 36%,
  • 240 g mascarpone, 
  • 30 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki aromatu cappuccino.

Do posypania: 

  • 1 łyżeczka cynamon mielony.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Dynię pokrój na ćwiartki i przy pomocy łyżki wydrąż środek. Dynia hokkaido oraz piżmowa nie wymagają obierania przed obróbką.
  3. Kawałki dyni ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra-dół) na ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka. Nie wyłączaj piekarnika. 
  4. Kiedy dynia wystygnie, dokładnie zblenduj ją na puree
  5. Nastaw piekarnik na 175°C grzanie góra-dół.
  6. Mąkę, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i aromat waniliowy umieść w misce.
  7. Do dużej miski wsyp cukier i wbij jaja. Miksuj masę na wysokich obrotach, aż będzie gładka i lśniąca. Zajmie to ok. 10 min. Następnie powoli wlewaj olej, cały czas ubijając masę.
  8. Do masy dodaj puree dyniowe i kwaśną śmietanę. Ubijaj rózgą, aż powstanie jednolita masa.
  9. Kolejno przesiewaj suche składniki do mokrych i za pomocą szpatułki mieszaj delikatnie ciasto, tylko do połączenia się składników.
  10. Formę na ciasto dokładnie spryskaj olejem w sprayu, zarówno spód, jak i boki.
  11. Przelej masę do formy i umieść ją na dolnym poziomie piekarnika.
  12. Ciasto Pumpkin Spice Latte piecz około 1 godziny 45 minut do 2 godzin, do tzw. "suchego patyczka".
  13. Ciasto dyniowe po upieczeniu wyjmij z rantu, a następnie wystudź na kratce.
  14. Kiedy ciasto w pełni wystygnie, za pomocą noża odkrój tzw. “górkę” i odwróć je do góry nogami. Pokrój na 16 równych części.
  15. Przygotuj krem. Ubij śmietankę wraz z mascarpone, cukrem pudrem i aromatem cappuccino. 
  16. Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z odpowiednią tylką i udekoruj ciasto korzenne. Na koniec posyp wierzch cynamonem.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium