BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na wieniec bożonarodzeniowy z ciastek korzennych

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Korzenne ciastka to symbol Świąt Bożego Narodzenia. Wspólne robienie aromatycznych wypieków, to nieodłączny element przygotowań do świąt w wielu domach. Do przygotowania ciasteczek przyda się wyjątkowa forma żeliwna w kształcie wieńca, która nada niecodziennego charakteru słodkościom. Do dekoracji ciasteczek warto użyć czerwonej posypki oraz czekoladowych kulek, aby wypieki jak najbardziej przypominały liście i owoce ostrokrzewu, z których tradycyjnie wyplata się świąteczne wieńce. 

ciasto korzenne wieniec

Składniki na 7 ciastek korzennych:

  • 150 g mąki,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1½ łyżeczki suszonego imbiru,
  • ½ łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1½ łyżeczki kardamonu,
  • szczypta mielonych goździków, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • szczypta soli, 
  • 90 g masła, 
  • 75 g miodu, 
  • 30 g cukru, 
  • 2 jaja, 
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie), 
  • 60 g mleka. 

Dekoracja pierniczków świątecznych:

Wykonanie: 

W rondelku rozpuść masło, miód, cukier, kakao oraz dodaj wszystkie przyprawy. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Wyłącz palnik, dodaj do rondelka mleko oraz rum i odstaw na ok. 10 minut do przestygnięcia.

Do miski wsyp mąkę, sól oraz sodę. Nastaw piekarnik na 180°C z grzaniem góra-dół. Przed wstawieniem do pieca żeliwna forma w kształcie wieńca wymaga natłuszczenia. Najlepszy do tego będzie olej w sprayu. Spryskaj dokładnie formę tłuszczem i wstaw do rozgrzewającego się piekarnika.

W drugiej misce ubij jajka, do momentu uzyskania lśniącej, puszystej masy. Do misy z ubitymi jajkami dodaj przestudzoną zawartość rondelka i mieszaj do uzyskania jednolitej struktury. 

Do miski z mokrymi składnikami dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia się składników. 

Ostrożnie wyjmij formę z piekarnika i za pomocą łyżki rozlej masę. Wstaw do piekarnika na ok. 15-18 minut. Po upieczeniu, wyjmij formę z piekarnika i połóż na niej drewnianą deskę. Delikatnie obróć formę z deską do góry dnem. Jeśli ciasteczka nie wyjdą z formy od razu, delikatnie podważ je nożykiem lub drewnianym patyczkiem.  

Ciastka ułóż na kratce i poczekaj aż całkowicie ostygną. Następnie oprósz je delikatnie cukrem pudrem.

Ciastko w kształcie kokardki posyp czerwonym proszkiem z malin lub kwiatów. Udekoruj ciastka czerwonymi kulkami, do tego pomocny będzie jadalny klej Decora, który stabilnie przymocuje czekoladowe ozdoby. 

Sprawdź nasz wyjątkowy przepis na świąteczne wypieki. Do pełni przyjemności wystarczy jedynie kubek rozgrzewającej herbaty lub kakao i można zacząć degustację świątecznych wypieków w kształcie bożonarodzeniowego wieńca.

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium