Baba z lukrem królewskim - świąteczna klasyka na bożonarodzeniowym stole. Puszysta, miękka i wilgotna dzięki kluczowemu składnikowi, jakim jest maślanka. Dodatek maku i skórki cytryny nada wypiekowi aromatycznej, świeżej nuty. Przepis jest niezwykle prosty do zrobienia, a gwarancją udanego wypieku są dobrej jakości składniki oraz forma do pieczenia, najlepiej z powłoką non-stick. W tym przypadku do wypieku użyliśmy formy do baby marki Birkmann Novel Contoura o bardzo efektownym kształcie. Posypka z maku i perełek cukrowych nada babie magicznego świątecznego charakteru.
Przepis na babę makową z lukrem królewskim i nutą cytryny
Składniki na ciasto:
- 240 g maślanki,
- 80 g maku niebieskiego,
- 200 g cukru,
- skórka z 3 cytryn,
- 110 g masła,
- 60 g oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 3 jajka,
- 260 g mąki,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50 g śmietanki kremówki 30%.
Składniki na lukier królewski:
- 150 g lukru Royal Icing Decora,
- 30 g zimnej wody.
Dekoracja:
- mak niebieski,
- posypka cukrowa perełki Decora
Wykonanie:
Mak połącz z maślanką i delikatnie podgrzej. Odstaw do przestudzenia. Nastaw piekarnik na 160°C z termoobiegiem. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę umieść w misce.
Do cukru dodaj skórkę cytryny i rozetrzyj palcami, aby uwolnić zawarte w skórce olejki zapachowe.
Utrzyj masło z olejem i cukrem na gładki puch. Wbijaj jajka pojedynczo, po każdym z nich dalej miksuj masę. Ubijaj jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i puszysta. Przesiej suche składniki oraz wlej maślankę z makiem. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia się składników. Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.
Formę na babkę spryskaj równomiernie olejem w sprayu. Przelej masę do formy na babę. Wstaw babkę do piekarnika na ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu trzymaj jeszcze babkę około 15 min w foremce. Potem wyjmij z formy i przełóż ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Lukier królewski Decora połącz z wodą i miksuj chwilę za pomocą miksera. Polej nim naszą babę. Udekoruj gotowy wypiek cukrem pudrem, perełkami i makiem.
Nie martwcie się o cytrynę, mimo dużej zawartości skórki, nie jest ona mocno wyczuwalna. Nadaje babie świątecznej subtelnego, cytrusowego aromatu, który w połączeniu z makiem staje się wyrazistą kompozycją smakową.