BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Świąteczna baba makowa z lukrem królewskim na maślance

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Baba z lukrem królewskim - świąteczna klasyka na bożonarodzeniowym stole. Puszysta, miękka i wilgotna dzięki kluczowemu składnikowi, jakim jest maślanka. Dodatek maku i skórki cytryny nada wypiekowi aromatycznej, świeżej nuty. Przepis jest niezwykle prosty do zrobienia, a gwarancją udanego wypieku są dobrej jakości składniki oraz forma do pieczenia, najlepiej z powłoką non-stick. W tym przypadku do wypieku użyliśmy formy do baby marki Birkmann Novel Contoura o bardzo efektownym kształcie. Posypka z maku i perełek cukrowych nada babie magicznego świątecznego charakteru. 

Przepis na babę makową z lukrem królewskim i nutą cytryny

baba makowa

 

Składniki na ciasto:

  • 240 g maślanki,
  • 80 g maku niebieskiego,
  • 200 g cukru,
  • skórka z 3 cytryn,
  • 110 g masła, 
  • 60 g oleju, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • 3 jajka,
  • 260 g mąki, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 50 g śmietanki kremówki 30%. 

Składniki na lukier królewski:

Dekoracja: 

Wykonanie:

Mak połącz z maślanką i delikatnie podgrzej. Odstaw do przestudzenia. Nastaw piekarnik na 160°C z termoobiegiem. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę umieść w misce. 

Do cukru dodaj skórkę cytryny i rozetrzyj palcami, aby uwolnić zawarte w skórce olejki zapachowe. 

Utrzyj masło z olejem i cukrem na gładki puch. Wbijaj jajka pojedynczo, po każdym z nich dalej miksuj masę. Ubijaj jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i puszysta. Przesiej suche składniki oraz wlej maślankę z makiem. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia się składników. Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj.

Formę na babkę spryskaj równomiernie olejem w sprayu. Przelej masę do formy na babę. Wstaw babkę do piekarnika na ok. 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu trzymaj jeszcze babkę około 15 min w foremce. Potem wyjmij z formy i przełóż ciasto na kratkę do całkowitego ostudzenia.

ciasto korzenne wieniec

Lukier królewski Decora połącz z wodą i miksuj chwilę za pomocą miksera. Polej nim naszą babę. Udekoruj gotowy wypiek cukrem pudrem, perełkami i makiem.

Nie martwcie się o cytrynę, mimo dużej zawartości skórki, nie jest ona mocno wyczuwalna. Nadaje babie świątecznej subtelnego, cytrusowego aromatu, który w połączeniu z makiem staje się wyrazistą kompozycją smakową.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium