Dwa najpopularniejsze ciasta - brownie i sernik - połączone w jednym wypieku. Niezwykle wilgotne i czekoladowe sernikobrownie to idealne ciasto dla wielbicieli zrównoważone słodkości. Ciężkie, wilgotny spód z brownie kontrastuje z delikatną, twarogową górą. Wiemy, że czekolady nigdy za dużo, dlatego całość jest szczodrze polana ganache z gorzkiej czekolady. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, wierzch sernikobrownie możesz ozdobić owocami, masą kremową. My prezentujemy ciasto w wersji sauté, prawdziwą prostotę przyjemności.
Podane składniki wystarczą na upieczenie wysokiego ciasta w formie o średnicy 16 cm. Z podanych proporcji otrzymasz 8 dużych porcji.
Składniki potrzebne do zrobienia sernikobrownie
Spód brownie:
- 160 g gorzkiej czekolady (minimum 64%),
- 70 g masła,
- 2 jajka,
- 80 g cukru pudru,
- 50 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki soli.
Warstwa sernika:
- 400 g twarogu śmietankowego (najlepiej Strzałkowo),
- 160 g kwaśnej śmietany 18%,
- 60 g cukru,
- 80 g śmietany 30% lub 36%,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Decora,
- ½ łyżeczki soli.
Ganache z gorzkiej czekolady:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 60 g śmietany 30% lub 36%.
Jak zrobić sernikobrownie krok po kroku?
Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej delikatnie mieszając do połączenia składników. Mąkę i sól wymieszaj razem. Jajka z cukrem puder miksuj do uzyskania puszystej masy (ok. 10 minut). Do masy jajecznej powoli wlewaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj krótko szpatułką tylko do połączenia.
Tortownicę Decora wyłóż papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki. Najlepiej posmarować boki odrobiną masła, wyciąć z papieru do pieczenia długi pasek i obłożyć formę dookoła.
Następnie przelej masę brownie i wyrównaj całość szpatułką.
Nastaw piekarnik na 150°C z termoobiegiem lub 170°C z grzaniem góra-dół. Wymieszaj twaróg z kwaśną śmietaną, cukrem i solą, najlepiej mikserem. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i słodką śmietanę. Na koniec wbij jaja i miksuj wszystko na gładką, puszystą masę. Sprawdź czy w sernikowej masie nie pozostały żadne grudki. Masę sernikową wylej na masę brownie i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Poczekaj aż ciasto wystygnie i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jak zrobić ganache czekoladowy?
Na koniec przystąp do zrobienia ganache czekoladowego.
Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzej, aż na obrzeżach zaczną pojawiać się bąbelki. Uważaj, aby nie zagotować masy. Zalej gorącą śmietanką kawałki czekolady i mieszaj szpatułką do uzyskania lśniącej masy. Alternatywną metodą na wykonanie ganache jest umieszczenie czekolady i śmietanki w kąpieli wodnej. Pamiętaj wtedy, aby podczas rozpuszczania cały czas mieszać masę, aby czekolada się nie przypaliła.