Ten pyszny deser z czerstwego pieczywa przygotujesz w mgnieniu oka. W podanym przepisie najlepiej sprawdzi się lekka wersja pszennego pieczywa. Wykorzystaj słodką brioszkę, chlebek maślany lub tostowy.
Co jest potrzebne do zrobienia bread pudding?
Podane proporcje wystarczą na podanie ok. 10 smakowitych porcji bread pudding.
Składniki:
ok. 450 g czerstwej brioche
Sos jabłkowy:
- 4 duże jabłka szara reneta/boiken (ok. 800 g),
- 60 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
- 20 g cukru brązowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ok. 150 ml wody.
Masa jajeczna:
- 240 g mleka,
- 240 g śmietanki 30% lub 36%,
- 30 g masła,
- 60 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 jajka.
Dodatki:
- 150 g orzechów laskowych,
- ok. 1 łyżka cukru brązowego do posypania,
- lody waniliowe.
Przepis na jabłkowy pudding z brioche krok po kroku
Brioszkę pokrój na ok. 1 cm kromki. Następnie każdą kromkę podziel na mniejsze kwadraty.
Jabłka obierz i pokrój na drobną kostkę. Połącz je z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. W rondelku podgrzej masło, aż poczujesz delikatny orzechowy zapach. Uważaj, aby masło nie przypaliło się. Następnie przelej je przez sito, tak aby było klarowne.
Palone masło przelej do większego rondla. Dodaj cynamon, kardamon, cukier, mąkę oraz wodę. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wrzuć pokrojone wcześniej jabłka i chwilę gotuj, cały czas mieszając, aby jabłka nie przywarły do dna.
Do drugiego garnka wlej mleko i śmietankę. Dodaj masło, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i cynamon. Całość podgrzewaj, aż rozpuści się cukier. Pozostaw do ostygnięcia na ok 10 min. Po tym czasie wbij jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę rózgą kuchenną.
Posiekaj orzechy na mniejsze części.
Naczynie do zapiekania dokładnie spryskaj tłuszczem w sprayu. Rozłóż połowę kawałków czerstwej bułki równo na dnie żeliwnej patelni. Rozsmaruj na warstwie pieczywa ⅓ jabłek i posyp siekanymi orzechami. Czynność powtarzaj aż do wykorzystania wszystkich składników.
Na sam koniec zalej warstwy pieczywa i jabłek masą mleczno-jajeczną. Całość ugnieć delikatnie dłońmi, tak aby składniki dokładnie nasiąknęły płynną masą.
Bread pudding odstaw na ok. godzinę aby składniki dokładnie się połączyły. W tym czasie nastaw piekarnik na 175°C.
Pudding chlebowy przed włożeniem do piekarnika posyp cukrem brązowym. Piecz ok. 40-45 minut. Podawaj jeszcze ciepły od razu po przygotowaniu.
Bread pudding - szybka propozycja na śniadanie lub deser
Na deser podawaj bread pudding z gałką lodów waniliowych i resztką sosu jabłkowego. Posyp wierzch pozostałymi orzechami. Wersja śniadaniowa smakuje wyśmienicie z łyżką gęstej słodkiej śmietany lub jogurtu greckiego i kubkiem kakao.
Mięciutki bread pudding z jabłkami jest mocno aromatyczny od cynamonu, kardamonu i wanilii. Idealnie komponuje się z jabłkami na palonym maśle i chrupiącymi orzechami. Dodatek lodów waniliowych wspaniale dopełnia wszystkie smaki.