Ten wielowymiarowy sernik to połączenie licznych doznań smakowych i sensorycznych. Kremowość pistacjowej masy serowej połączona z chrupiącą warstwą kataifi, przełamane szczyptą soli i jedwabistą warstwą czekoladowego ganache, to wyjątkowa eksplozja smaków. Pozwól sobie na odrobinę dekadencji i wypróbuj nasz przepis.
Czego potrzebujesz do zrobienia sernika z pistacjami i kataifi?
Z podanych składników wykonasz ciasto na ok. 12 porcji w zależności od wielkości.
Masa sernikowa:
- 1160 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 370 g śmietanki 30%,
- 210 g cukru pudru,
- 4 jaja,
- 200 g pasty pistacjowej 100%,
- 20 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Decora,
- 8 g soli.
Chrupka kataifi:
- 100 g ciasta kataifi,
- 100 g pasty pistacjowej,
- 80 g białej czekolady,
- 40 g masła min. 83%.
Ganache z białej czekolady:
- 300 g białej czekolady,
- 120 g śmietanki 30%.
Jak zrobić sernik piastacjowy w dubajskim stylu?
Spód foremki Tala z wyjmowanym dnem wyłóż papierem do pieczenia. Odwróć ją do góry dnem i po całości przykryj kilkoma warstwami foli aluminiowej (dla ułatwienia można popsikać tłuszczem w sprayu każdą warstwę, wtedy całość lepiej do siebie przylega).
Wszystkie składniki na masę serową przełóż do miski i miksuj, aż masa będzie gładka, bez grudek. Staraj się nie miksować masy zbyt długo.
Piekarnik nastaw na 160°C góra-dół. Formę obłożoną folią aluminiową umieść w głębokiej brytfance. Wlej masę sernikową do foremki.
Następnie zagotuj około 1 l wody. Wrzątek wlej do brytfanki i umieść całość w piekarniku.
Sernik w kąpieli wodnej piecz ok. 70-80 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw formę z sernikiem jeszcze przez około 15 min. Po wystygnięciu przełóż sernik w formie do lodówki na całą noc.
Ciasto kataifi podpiecz w piekarniku na złoty kolor (ok. 10 min, temp. 170°C).
Pastę pistacjową, białą czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie wymieszaj z podpieczonym ciastem kataifi.
Wokół sernika rozwiń rant spożywczy, który pomoże zachować równy brzeg ciasta pistacjowego. Posmaruj wierzch sernika masą kataifi.
Jak wykonać ganache z białej czekolady?
Śmietankę kremówkę i białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Wylej czekoladową masę na warstwę ciasta kataifi.
Po ok. 20 min udekoruj wierzch posiekanymi pistacjami. Przełóż sernik do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć formę i delikatnie odkleić folię rantową. Sernik pistacjowy z chrupką kataifi gotowy, możesz zabrać się do próbowania.
Czym zastąpić ciasto kataifi?
Ciasto kataifi to rodzaj delikatnego ciasta filo, przypominającego nitki cienkiego makaronu. Jest on składnikiem wielu deserów kuchni bliskowschodniej. Podprażone niteczki ciasta kadayif są neutralne w smaku i niezwykle chrupiące. Ciasto kataifi składa się głównie z mąki pszennej. Obecnie ten składnik stał się niezwykle popularny na całym świecie dzięki viralowym przepisom na czekoladę dubajską.
Ciasto kataifi jest trudne do zastąpienia, ale można znaleźć przypominający go substytut w postaci ciasta filo pokrojonego na cieniutkie niteczki.
Takie ciasto wymaga odpowiedniego pokrojenia na paseczki, które będą przypominać nitki makaronu. Z pewnością wymaga to dłuższego przygotowania, ale można tym sposobem uzyskać zbliżony do kadayif smak i strukturę.