BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Jak wykonać perfekcyjne drożdżowe babki Kugelhopf?

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Przepis wzorowany jest na tradycyjnym alzackim przepisie na kugelhopf, czyli babę drożdżową z rodzynkami maczanymi w rumie. Dodatek zestu z pomarańczy doskonale balansuje smak drożdżowego ciasta i słodkich rodzynek. 

Składniki potrzebne do zrobienia kugelhopf

Babki wielkanocne kugelhopf

Na zaczyn:

  • 65 g mleka,
  • 30 g cukru,
  • 7 g świeżych drożdży,
  • 40 g mąki pszennej.

Na ciasto:

  • przygotowany wcześniej zaczyn
  • 1 jajko,
  • zest z ½ pomarańczy,
  • 120 g mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 25 g radzynek,
  • 2 łyżki rumu,
  • 75 g miękkiego masła. 

Do posmarowania babek:

  • 1 żółtko jaja, 
  • 2 łyżki mleka.  

Syrop cukrowy:

  • 80 białego cukru,
  • 80 g wody,
  • zest z ½ pomarańczy.

Dekoracja:

  • całe migdały/płatki migdałów

Jak zrobić mini babki wielkanocne kugelhopf?

Rodzynki zalej rumem i odstaw do namoczenia. Masło wyjmij z lodówki, aby zmiękło. 

Wielkanocne mini babki kugelhopf

Przygotuj zaczyn. Do miski wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko, cukieri drożdże. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość, do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Kiedy zaczyn wyraźnie urośnie, dodaj do niego jajko, zest z pomarańczy, namoczone wcześniej rodzynki wraz z zalewą, mąkę i sól. 

Miksuj ciasto za pomocą haka przez ok. 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie, ale będzie to trwało znacznie dłużej. Pomimo, że ciasto będzie na początku klejące, pod żadnym pozorem nie dodawaj więcej mąki, po pewnym czasie zacznie wytwarzać się gluten, który nada ciastu sprężystości. 

Po 10 minutach dodaj miękkie masło i zwiększ obroty miksera, wyrabiaj kolejne 20 minut. Po tym czasie ciasto drożdżowe powinno uformować się w jedną kulę, zgarniając całą masę ze ścianek miski. 

Uformowane ciasto drożdżowe przełóż do miski spryskanej olejem w sprayu, wierzch ciasta również powinien być natłuszczony. Miskę zawiń folią spożywczą i wstaw do wyłączonego piekarnika. Tzw. garowanie ciasta drożdżowego na babę powinno trwać ok. 1 godzinę. 

Po upływie godziny przełóż wyrośnięte ciasto na blat silikonowy posypany mąką. Ciasto podziel na 4 równe części po ok. 95 g każda.

Każdą część uformuj w kulkę. Formę na babki kugelhopf spryskaj tłuszczem w sprayu lub posmaruj miękkim masłem. Spód formy wyłóż migdałami. 

Na samym środku kulki ciasta zrób dziurkę i włóż do formy. Palcami delikatnie ugnieć ciasto, aby dokładnie wniknęło do formy. 

Przygotuj rozkłócone jajko i posmaruj wierzch babek przy pomocy pędzelka cukierniczego. 

Wstaw foremkę do drugiego garowania, które potrwa również około godziny.

15 min przed końcem garowania wyjmij ciasto na blat i nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Po 15 minutach wstaw ciasto do pieczenia na ok. 20 minut i w tym czasie przygotuj syrop cukrowy.

Po upieczeniu przełóż baby na kratkę do studzenia i jeszcze ciepłe posmaruj syropem cukrowym. Gdy wypieki całkowicie wystygną nałóż na nie jeszcze jedną warstwę syropu. Dzięki temu kugelhopf pozostaną dłużej wilgotne

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Oto kilka wskazówek 

Ciasto drożdżowe nie jest takie łatwe w przygotowaniu. Wymaga sporo cierpliwości i porządnego wyrobienia ciasta, czyli wytworzenia silnej siatki glutenowej, która nadaje ciastu wyjątkowej struktury i miękkości.

Stosowanie dokładnej gramatury to również klucz do sukcesu drożdżowego wypieku. Nie warto tutaj dodawać składniki "na oko" oraz pomijać któreś z nich. Przepis najpierw warto przeczytać w całości, a następnie zabrać się przygotowanie składników i wykonanie przepisu. 

Dokładność wykonania przepisu warunkuje wypiek pysznych drożdżowych babeczek kugelhopf, które będą prezentowały się wyśmienicie na wielkanocnym stole. 

Ciasto drożdżowe - tego należy unikać 

Nie dosypuj mąki - nawet jeżeli ciasto wydaje się rzadkie. Długi czas wyrabiania spowoduje, że będzie ono pięknie odchodzić od brzegów. Jeżeli ciasto lekko przykleja wam się do dłoni, trzeba zwilżyć palce wodą lub jakimkolwiek tłuszczem.

Nie przyspieszaj procesu garowania - drożdże żyją swoim życiem i do fermentacji potrzebują czasu, spokoju i ciepła.

Po drugim garowaniu, należy delikatnie obchodzić się z foremką, w której rośnie ciasto. Gwałtowne stuknięcia, uderzenia o blat mogą spowodować, że ciasto opadnie (straci garę). 

Kugelhopf z tego przepisu wychodzą puszyste i delikatne, z nutą pomarańczy i migdałów. Baby długo zachowują świeżość, ale ważne jest, żeby przechowywać je szczelnie np. w bawełnianej ściereczce lub owinąć folią spożywczą.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium