BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Idealnie kruchy wielkanocny mazurek z chałwą i konfiturą porzeczkową

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Ten bajeczny mazurek to obowiązkowy element wielkanocnego stołu. Idealnie zbalansowane smaki przypadną każdemu do gustu. Rozetki z kremu chałwowego i delikatne ozdoby z kolorowych jajek wprowadzą niepowtarzalny wiosenny, wielkanocny klimat. 

Do zrobienia idealnego kruchego ciasta potrzeba odrobinę cierpliwości, dlatego kuchenne prace zalecamy rozpocząć dzień wcześniej, aby wszystkie składniki mogły się schłodzić przez noc w lodówce. Przeczytaj dokładnie cały przepis i stosuj się krok po kroku do naszej receptury - wypiek będzie obłędny!

Mazurek z wielkanocną dekoracją

Czego potrzebujesz do zrobienia wielkanocnego mazurka?

Kruchy spód: 

  • 160 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 20 g mąki migdałowej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej,
  • 80 g cukru pudru,
  • 85 g masła,
  • 1 jajko.

Konfitura z czarnej porzeczki:

  • 160 g konfitury porzeczkowej,
  • sok z 1 cytryny,
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Krem chałwowy:

  • 200 g śmietanki 30%,
  • 50 g białej czekolady,
  • 100 g chałwy waniliowej.

Glazura z jajka:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka.

Krem migdałowy frangipane:

  • 60 g miękkiego masła,
  • 60 g cukru,
  • 60 g mąka migdałowej,
  • ½ łyżki mąki pszennej,
  • ⅓ łyżeczki soli.

Dekoracja:


Przygotowanie mazurka rozpocznij dzień przed Wielkanocą. Pierwszego dnia wykonujesz większą część przepisu. Następnie wszystko chłodzi się przez noc w lodówce,
a na drugi dzień pozostaje do zrobienia fragipan i dekoracja

Najlepszy przepis na mazurek migdałowy - jak go wykonać?

Kruchy spód, czyli pate sablee przygotuj dzień wcześniej. Wymieszaj suche składniki
i wysyp je na stolnicę. Dodaj posiekane w kostkę zimne masło.

Za pomocą mieszadła do kruchego ciasta lub dłońmi rozdrobnij masło w suchych składnikach. Następnie dodaj jajko i ręcznie wyrabiaj ciasto, tylko do połączenia się składników. Uformuj kulę z ciasta, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Ciasto odłóż na noc do lodówki

Konfiturę porzeczkową przełóż do rondelka. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj konfiturę za pomocą rózgi i podgrzej.

Przełóż konfiturę do miseczki i przykryj folią spożywczą “z kontaktem”, czyli tak aby folia stykała się z konfiturą na całej powierzchni. Odstaw na noc do lodówki. 

W tym dniu również przygotuj krem chałwowy, który także wymaga schłodzenia.

Białą czekoladę oraz chałwę posiekaj nożem na drobne kawałki. Przełóż ją do metalowej, bądź szklanej miski (kremy na bazie śmietanki nie lubią plastikowych misek). Podgrzej śmietankę i zalej nią białą czekoladę i chałwę. Przy pomocy blendera lub trzepaczki kuchennej połącz wszystkie składniki, tak aby powstała gładka masa. Przykryj zawartość miski folią spożywczą “z kontaktem”. Odstaw na noc do lodówki. 

Następnego dnia wyjmij z lodówki 60 g masła. 

Wyjmij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj je na ok. 3 mm. Możesz to zrobić poprzez podsypywanie ciasta mąką lub wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odstaw rozwałkowany płat na ok. 15 minut do lodówki.

Naszą formę na mazurka natłuść olejem w sprayu. Wyłóż wnętrze foremki kruchym ciastem, a następnie za pomocą widelca podziurkuj powierzchnię kruchego ciasta. Przełóż foremkę z ciastem do zamrażarki na minimum 30 min minut. Dzięki temu ciasto nie zsunie się z foremki podczas pieczenia.

Nastaw piekarnik na 175°C z funkcją termoobiegu. Wyłóż foremkę papierem, a na ciasto wysyp kuleczki ceramiczne, dzięki którym ciasto nie urośnie zbyt wysokie.

Wstaw foremkę do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie zdejmij papier z kuleczkami ceramicznymi i posmaruj spód roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut. Jest to metoda pieczenia zwana blind-baking.

Poczekaj aż kruche ciasto przestygnie i rozsmaruj konfiturę po całości za pomocą szpatułki. Przełóż foremkę z ciastem do zamrażarki i przejdź do wykonania kremu migdałowego, czyli frangipane.

Miękkie masło połącz z cukrem i miksuj na biały puch. Następnie dodaj jajko i ponownie miksuj, aż powstanie gładka masa. Kolejno wsyp mąkę migdałową, mąkę pszenną i sól - całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij foremkę z zamrażarki i rozsmaruj szpatułką krem po całej powierzchni ciasta. Przełóż ponownie mazurka do zamrażarki na ok. 1 godzinę, aby frangipane się utwardził.

Wstaw mazurka do nagrzanego piekarnika w temp. 170°C i piecz ok. 20-30 min. Jeżeli zauważysz, że rant mazurka zbytnio się przypieka możesz przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu poczekaj aż ciasto wystygnie przez dekorowaniem.

Wyjmij krem chałwowy z lodówki i ubij go za pomocą miksera. Ważne jest, aby nie przebić kremu. Jeżeli czujesz, że staje się on już puszysty i utrzymuje się na śmigiełkach miksera, przerwij ubijanie.

Do ozdobienia mazurka przyda się rękaw cukierniczy. W przepisie użyliśmy rękawa Tala z tylkami do gwiazdek.

Czas na dekoracje - ozdób mazurka kremem chałwowym, posypką Easter Almonds, oraz całymi migdałami. Jeżeli zależy Ci na zjawiskowym efekcie polecamy użyć pęsety cukierniczej, którą precyzyjnie nałożysz ozdoby. 

Teraz najprzyjemniejszy moment. Pokrój mazurka tak jak lubisz i delektuj się jego wyjątkowym smakiem. Wypiek przechowuj w lodówce, jeśli jeszcze coś zostanie. :) 

Jak zrobić idealne kruche ciasto - nasze porady

Praca z kruchym ciastem nie jest trudna, ale wymaga cierpliwości oraz znajomości kilku podstawowych zasad:

  1. Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, ponieważ straci swoją kruchość po wypieczeniu. 
  2. Częste chłodzenie jest uwarunkowane sporą ilością masła. Dzięki temu zabiegowi łatwiej jest wałkować ciasto i układać w formie. Gdy tylko poczujesz, że że ciasto się lekko rozpuszcza lub rwie, to włóż je z powrotem do lodówki.
  3. Należy pamiętać, żeby nie schładzać blatu ciasta zbyt długo, bo powstanie masa twarda jak kamień, mało elastyczna i utrudniająca pracę. 

Pamiętanie o tych wskazówkach pozwoli stworzyć Ci perfekcyjne kruche ciasto do wielkanocnego mazurka. 

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium