BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na ucierane ciasto z rabarbarem i kremem angielskim

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko - warto wycisnąć z niego jak najwięcej. My proponujemy klasyczne, wyjątkowo lekkie i puszyste ciasto ucierane. Kluczowym składnikiem podkręcającym smak wypieku jest palone masło, które warto przygotować wcześniej. Nadaje ono delikatnie orzechowego smaku, który zostaje zrównoważony kwasowością zestu z pomarańczy i rabarbarem. Dopełnieniem ucieranego placka jest sos angielski - wyjątkowo kremowy z nutą wanilii.

Poniższe proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 12 porcji ciasta ucieranego.

Ciasto ucierane z rabarbarem i angielskim krememCiasto z rabarbarem polane kremem angielskim

Puszyste ciasto z rabarbarem - lista składników

Do zrobienia delikatnego ciasta ucieranego potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki migdałowej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 250 g masła,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 240 g jogurtu greckiego,
  • 60 g śmietanki 30%,
  • ok. 300-400 g pokrojonego rabarbaru,
  • 30 g cukru do posypania,
  • odrobina masła do wysmarowania formy.

Składniki na krem angielski:

  • 250 g śmietanki 30%,
  • 240 g mleka,
  • 5 żółtek jaj,
  • 50 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżka mąki pszennej.


Ucierany placek z rabarbaremCiasto ucierane z rabarbarem zapiekane w misie z kolekcji Big Love Jamie Olivera Jak zrobić ucierano ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku

Kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej, zrób palone masło. Do rondelka wrzuć masło i na niskiej mocy palnika czekaj aż zbrązowieje i zacznie unosić się cudowny orzechowy aromat. Następnie wystudź masło do momentu aż będzie miało konsystencję idealną jak do posmarowania kromki chleba.

Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając, aż masa będzie lekka i puszysta.

Wlej ekstrakt waniliowy oraz dodaj zest z pomarańczy. Miksuj do połączenia składników. Połowę suchych składników przesiej do miski i wymieszaj trzepaczką. Dodaj połowę porcji jogurtu i wymieszaj całość, czynność powtórz. Na koniec wlej śmietankę i krótko wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 160°C stopni z termoobiegiem. Formę ceramiczną wysmaruj dokładnie masłem. Wylej masę do ceramicznej formy i wyrównaj powierzchnię szpatułką.

Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Wyłóż na wierzch ciasta. Posypujemy całość cukrem brązowym. Ciasto piecz ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj w tym czasie krem angielski.

Jak zrobić krem angielski do ucieranego ciasta?

Śmietankę, mleko, sól i ekstrakt z wanilii przełóż do garnka i podgrzej. W misce wymieszaj żółtka, cukier i mąkę na gładką pastę. Kiedy z garnka zacznie unosić się para, dodaj ok. ¼ podgrzanej masy do pasty, wymieszaj całość i wlej z powrotem do garnka – jest to proces hartowania żółtek.

Gotuj krem cały czas mieszając rózgą do momentu pojawienia się bąbelków. Wtedy zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 2 minut, nie przerywając mieszania. Krem przykryj folią spożywczą, tak, aby dotykała ona powierzchni masy. Odstaw do wystygnięcia na ok. 30 min. Po tym pokrój ciasto na porcje i polej kremem angielsk

Idealne ciasto ucierane – poznaj kilka wskazówek

Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij produkty z lodówki, aby zdążyły się ogrzać. Najpierw ucieraj masło z cukrem. Kiedy Twoja masa będzie puszysta i jednolita, dodaj jajka i połącz składniki. W kolejnych krokach ciasto mieszaj jak najkrócej – tylko do połączenia składników.

Do wykonania przepisu użyliśmy produktów marek: Jamie Oliver - Big Love, Full Circle, KitchenAid, Jade oraz Tala. Wszystkie artykuły znajdziesz w naszym sklepie. 


Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium