Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko - warto wycisnąć z niego jak najwięcej. My proponujemy klasyczne, wyjątkowo lekkie i puszyste ciasto ucierane. Kluczowym składnikiem podkręcającym smak wypieku jest palone masło, które warto przygotować wcześniej. Nadaje ono delikatnie orzechowego smaku, który zostaje zrównoważony kwasowością zestu z pomarańczy i rabarbarem. Dopełnieniem ucieranego placka jest sos angielski - wyjątkowo kremowy z nutą wanilii.
Poniższe proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 12 porcji ciasta ucieranego.
Ciasto z rabarbarem polane kremem angielskim
Puszyste ciasto z rabarbarem - lista składników
Do zrobienia delikatnego ciasta ucieranego potrzebujesz:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 40 g mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 250 g masła,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 150 g cukru,
- 3 jajka,
- 240 g jogurtu greckiego,
- 60 g śmietanki 30%,
- ok. 300-400 g pokrojonego rabarbaru,
- 30 g cukru do posypania,
- odrobina masła do wysmarowania formy.
Składniki na krem angielski:
- 250 g śmietanki 30%,
- 240 g mleka,
- 5 żółtek jaj,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Ciasto ucierane z rabarbarem zapiekane w misie z kolekcji Big Love Jamie Olivera
Jak zrobić ucierano ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku
Kilka godzin przed pieczeniem, a najlepiej dzień wcześniej, zrób palone masło. Do rondelka wrzuć masło i na niskiej mocy palnika czekaj aż zbrązowieje i zacznie unosić się cudowny orzechowy aromat. Następnie wystudź masło do momentu aż będzie miało konsystencję idealną jak do posmarowania kromki chleba.
Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce. Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ubijając, aż masa będzie lekka i puszysta.
Wlej ekstrakt waniliowy oraz dodaj zest z pomarańczy. Miksuj do połączenia składników. Połowę suchych składników przesiej do miski i wymieszaj trzepaczką. Dodaj połowę porcji jogurtu i wymieszaj całość, czynność powtórz. Na koniec wlej śmietankę i krótko wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 160°C stopni z termoobiegiem. Formę ceramiczną wysmaruj dokładnie masłem. Wylej masę do ceramicznej formy i wyrównaj powierzchnię szpatułką.
Rabarbar umyj i pokrój w kostkę. Wyłóż na wierzch ciasta. Posypujemy całość cukrem brązowym. Ciasto piecz ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia. Przygotuj w tym czasie krem angielski.
Jak zrobić krem angielski do ucieranego ciasta?
Śmietankę, mleko, sól i ekstrakt z wanilii przełóż do garnka i podgrzej. W misce wymieszaj żółtka, cukier i mąkę na gładką pastę. Kiedy z garnka zacznie unosić się para, dodaj ok. ¼ podgrzanej masy do pasty, wymieszaj całość i wlej z powrotem do garnka – jest to proces hartowania żółtek.
Gotuj krem cały czas mieszając rózgą do momentu pojawienia się bąbelków. Wtedy zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. 2 minut, nie przerywając mieszania. Krem przykryj folią spożywczą, tak, aby dotykała ona powierzchni masy. Odstaw do wystygnięcia na ok. 30 min. Po tym pokrój ciasto na porcje i polej kremem angielsk
Idealne ciasto ucierane – poznaj kilka wskazówek
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Dlatego odpowiednio wcześniej wyjmij produkty z lodówki, aby zdążyły się ogrzać. Najpierw ucieraj masło z cukrem. Kiedy Twoja masa będzie puszysta i jednolita, dodaj jajka i połącz składniki. W kolejnych krokach ciasto mieszaj jak najkrócej – tylko do połączenia składników.
Do wykonania przepisu użyliśmy produktów marek: Jamie Oliver - Big Love, Full Circle, KitchenAid, Jade oraz Tala. Wszystkie artykuły znajdziesz w naszym sklepie.