BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na wybitnie kruchą tartę wytrawną z bobem i ziemniakami

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Sekretem każdej tarty jest kruche ciasto, które nie jest sypkie jak piasek, ale też nie jest zbyt twarde. Aby znaleźć idealne proporcje i otrzymać wyjątkowo chrupiącą tartę, zastosuj się do naszych wskazówek. Maślane ciasto kruche połączone z bobem i wczesnymi ziemniakami, okraszone serem feta daje pyszne aromatyczne danie, któremu trudno się oprzeć. Idealne o każdej porze dnia. 

Idealne kruche ciasto - jak je zrobić?

Kruche ciasto wymaga odpowiedniego podejścia. Sprawdź nasze wskazówki, a Twoja tarta będzie wyjątkowo chrupiąca. 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 120 g zimnego masła, 
  • 15 g cukru-pudru, 
  • 1 jajko, 
  • 30 g zimnej wody, 
  • 5 g soli. 

Zimne masło pokrój na małe kawałki. Przy pomocy mieszadła do kruchego ciasta rozdrobnij masło w misce z mąka, cukrem pudrem i solą. Następnie dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez krótką chwilę. Następnie dolej wodę i wyrabiaj dalej, aż bez problemu uformujesz z ciasta kulę. Ciasto delikatnie rozpłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na całą noc lub na 1 godzinę do zamrażarki.

Po tym czasie nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm. Aby powierzchnia nie kleiła się, podczas wałkowania delikatnie podsypuj ciasto mąką. 

Wytrawny farsz do kruchejtartyWyłóż ciastem formę do tarty i delikatnie dociśnij masę do spodu i brzegów. 

Wytnij pasek z papieru do pieczenia, tak aby pokrył całe ciasto w formie. Dociśnij, a następnie na przykryte papierem ciasto maślane, wysyp kulki ceramiczne dla dokładnego dociążenia.

Odstaw ciasto w formie do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po upływie określonego czasu piecz tartę metodą blind-baking - pod obciążeniem z kulkami ceramicznymi przez 25 min., bez obciążenia przez 15 min. Po tym czasie odstaw upieczone kruche ciasto do wystygnięcia.

Farsz do tarty z bobem, zimniakami i serem feta

Aromatyczny i wyrazisty farsz z ziemniaków i młodego bobu.

Składniki: 

  • 130 g śmietany 30%
  • 2 jajka, 
  • ½ łyżeczki pieprzu, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • 50 g dojrzewającego sera, np. rubin, gruyere, 
  • 50 g ziemniaków, 
  • 120 g obranego bobu
  • skórka z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, 
  • 15 g szczypioru z dymki, 
  • 30 - 50 g sera feta. 

 

Śmietankę, jajka, sól, pieprz, skórkę z cytryny, tymianek wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do masy dodaj starty ser. Surowy bób obierz i wrzuć do masy jajecznej (zostaw odrobinę na posypanie wierzchu). Dymkę posiekaj, dodaj do farszu i całą masę dokładnie wymieszaj przed wylaniem na ciasto. 

Młode ziemniaki umyj i bez obierania pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 170°C z grzaniem góra-dół. Wylej farsz na gotowe kruche ciasto. Plastry ziemniaka rozłóż na całej tarcie. Wierzch posyp odłożoną garstką bobu i posyp serem feta. Tartę piecz przez ok. 50-60 min.

Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygnie i pokrój ją na trójkątne kawałki lub w paski.

Tarta wytrawna - kilka wskazówek na udany wypiek

Stosując podane wskazówki, Twoje kruche ciasto z pewnością będzie udane. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz zimnego i twardego masła prosto z lodówki. Ciasto wyrabiaj tylko do połączenia się składników - w przeciwnym razie po upieczeniu nie będzie tak kruche.

Pamiętaj, aby przed wylaniem masy na spód tarty, jeszcze raz ją wymieszać, aby wszystkie składniki były rozprowadzone równomiernie

Odstawienie kruchego ciasta w formie do zamrażarki ma na celu uniknięcie “ześlizgnięcia” się go z formy w trakcie pieczenia. Z resztek kruchego ciasta możesz upiec pyszne krakersy. W tym celu rozwałkuj kulę z resztek ciasta na cienki placek i wytnij ulubione kształty. Piecz do momentu, aż krakersy nabiorą złotego koloru.

 

 

 

Komentarze do wpisu (1)

24 czerwca 2025

Zrobiłam tartę z tego przepisu. Genialne kruche ciasto. Będę używała tego przepisu na ciasto również przy innych wypiekach.

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium