Sekretem każdej tarty jest kruche ciasto, które nie jest sypkie jak piasek, ale też nie jest zbyt twarde. Aby znaleźć idealne proporcje i otrzymać wyjątkowo chrupiącą tartę, zastosuj się do naszych wskazówek. Maślane ciasto kruche połączone z bobem i wczesnymi ziemniakami, okraszone serem feta daje pyszne aromatyczne danie, któremu trudno się oprzeć. Idealne o każdej porze dnia.
Idealne kruche ciasto - jak je zrobić?
Kruche ciasto wymaga odpowiedniego podejścia. Sprawdź nasze wskazówki, a Twoja tarta będzie wyjątkowo chrupiąca.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 15 g cukru-pudru,
- 1 jajko,
- 30 g zimnej wody,
- 5 g soli.
Zimne masło pokrój na małe kawałki. Przy pomocy mieszadła do kruchego ciasta rozdrobnij masło w misce z mąka, cukrem pudrem i solą. Następnie dodaj jajko. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez krótką chwilę. Następnie dolej wodę i wyrabiaj dalej, aż bez problemu uformujesz z ciasta kulę. Ciasto delikatnie rozpłaszcz i zawiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na całą noc lub na 1 godzinę do zamrażarki.
Po tym czasie nastaw piekarnik na 170°C z termoobiegiem. Rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm. Aby powierzchnia nie kleiła się, podczas wałkowania delikatnie podsypuj ciasto mąką.
Wyłóż ciastem formę do tarty i delikatnie dociśnij masę do spodu i brzegów.
Wytnij pasek z papieru do pieczenia, tak aby pokrył całe ciasto w formie. Dociśnij, a następnie na przykryte papierem ciasto maślane, wysyp kulki ceramiczne dla dokładnego dociążenia.
Odstaw ciasto w formie do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po upływie określonego czasu piecz tartę metodą blind-baking - pod obciążeniem z kulkami ceramicznymi przez 25 min., bez obciążenia przez 15 min. Po tym czasie odstaw upieczone kruche ciasto do wystygnięcia.
Farsz do tarty z bobem, zimniakami i serem feta
Aromatyczny i wyrazisty farsz z ziemniaków i młodego bobu.
Składniki:
- 130 g śmietany 30%
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 50 g dojrzewającego sera, np. rubin, gruyere,
- 50 g ziemniaków,
- 120 g obranego bobu
- skórka z ½ cytryny,
- 1 łyżeczka świeżego tymianku,
- 15 g szczypioru z dymki,
- 30 - 50 g sera feta.
Śmietankę, jajka, sól, pieprz, skórkę z cytryny, tymianek wymieszaj za pomocą trzepaczki. Do masy dodaj starty ser. Surowy bób obierz i wrzuć do masy jajecznej (zostaw odrobinę na posypanie wierzchu). Dymkę posiekaj, dodaj do farszu i całą masę dokładnie wymieszaj przed wylaniem na ciasto.
Młode ziemniaki umyj i bez obierania pokrój na cienkie plastry. Nastaw piekarnik na 170°C z grzaniem góra-dół. Wylej farsz na gotowe kruche ciasto. Plastry ziemniaka rozłóż na całej tarcie. Wierzch posyp odłożoną garstką bobu i posyp serem feta. Tartę piecz przez ok. 50-60 min.
Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ostygnie i pokrój ją na trójkątne kawałki lub w paski.
Tarta wytrawna - kilka wskazówek na udany wypiek
Stosując podane wskazówki, Twoje kruche ciasto z pewnością będzie udane. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujesz zimnego i twardego masła prosto z lodówki. Ciasto wyrabiaj tylko do połączenia się składników - w przeciwnym razie po upieczeniu nie będzie tak kruche.
Pamiętaj, aby przed wylaniem masy na spód tarty, jeszcze raz ją wymieszać, aby wszystkie składniki były rozprowadzone równomiernie.
Odstawienie kruchego ciasta w formie do zamrażarki ma na celu uniknięcie “ześlizgnięcia” się go z formy w trakcie pieczenia. Z resztek kruchego ciasta możesz upiec pyszne krakersy. W tym celu rozwałkuj kulę z resztek ciasta na cienki placek i wytnij ulubione kształty. Piecz do momentu, aż krakersy nabiorą złotego koloru.
Klaudia S
Zrobiłam tartę z tego przepisu. Genialne kruche ciasto. Będę używała tego przepisu na ciasto również przy innych wypiekach.