Najgorętszym trendem przyszłego sezonu będą bez wątpienia donaty. My proponujemy zdrowszą wersję tego smakołyku - zamiast smażone w tłuszczu - pieczone w piekarniku! Przy okazji premiery nowej książki kulinarnej "Zdrowe Słodkości" autorka podzieliła się z nami przepisem na pączki z dziurką w wersji light. Kliknij po przepis.
SKŁADNIKI NA DONATY
- 200 g mąki
- pszennej jasnej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 60 g słodzika erytrytol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 210 ml kefiru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZEPIS NA DONATY
Składniki na donuty powinny mieć temperaturę pokojową. Oba rodzaje mąki przesiać do miski. Dodać erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzone zmiksować z kefirem, jajkiem, żółtkami i ekstraktem waniliowym.
Dodać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać łyżką – tylko do połączenia składników.
Ciasto nałożyć do silikonowej formy do donutów do 1⁄2 objętości wgłębień. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 20 minut aż donuty będą miały złoty kolor.
SKŁADNIKI NA CIEMNĄ POLEWĘ
- 100 g gorzkiej czekolady
- 15 g masła orzechowego
- 20g orzeszków ziemnych
SKŁADNIKI NA JASNĄ POLEWĘ
- 100 g białej czekolady
- 5 g masła
- 20 g pistacji
PRZEPIS NA POLEWY
Przygotować ciemną polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z masłem orzechowym.
Przygotować jasną polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z masłem. Orzeszki ziemne i pistacje posiekać. Ostudzone donuty zanurzyć do połowy w polewach i obsypać orzechami: te w ciemnej czekoladzie ziemnymi, a te w białej – pistacjami.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe Słodkości" autorstwa Anny Reguły i Kingi Syposz. Książkę kupisz TUTAJ lub w promocyjnym zestawie z formą do donatów TUTAJ.