" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na donaty pieczone w piekarniku

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Najgorętszym trendem przyszłego sezonu będą bez wątpienia donaty. My proponujemy zdrowszą wersję tego smakołyku - zamiast smażone w tłuszczu - pieczone w piekarniku! Przy okazji premiery nowej książki kulinarnej "Zdrowe Słodkości" autorka podzieliła się z nami przepisem na pączki z dziurką w wersji light. Kliknij po przepis.

SKŁADNIKI NA DONATY

  • 200 g mąki
  • pszennej jasnej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g słodzika erytrytol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 210 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

PRZEPIS NA DONATY

Składniki na donuty powinny mieć temperaturę pokojową. Oba rodzaje mąki przesiać do miski. Dodać erytrytol, proszek do pieczenia, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzone zmiksować z kefirem, jajkiem, żółtkami i ekstraktem waniliowym.

Dodać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać łyżką – tylko do połączenia składników.

Ciasto nałożyć do silikonowej formy do donutów do 1⁄2 objętości wgłębień. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 20 minut aż donuty będą miały złoty kolor.

 

SKŁADNIKI NA CIEMNĄ POLEWĘ

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 15 g masła orzechowego
  • 20g orzeszków ziemnych

 

SKŁADNIKI NA JASNĄ POLEWĘ

  • 100 g białej czekolady
  • 5 g masła
  • 20 g pistacji

 

 

PRZEPIS NA POLEWY

Przygotować ciemną polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z masłem orzechowym.

Przygotować jasną polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać z masłem. Orzeszki ziemne i pistacje posiekać. Ostudzone donuty zanurzyć do połowy w polewach i obsypać orzechami: te w ciemnej czekoladzie ziemnymi, a te w białej – pistacjami.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe Słodkości" autorstwa Anny Reguły i Kingi Syposz. Książkę kupisz TUTAJ lub w promocyjnym zestawie z formą do donatów TUTAJ. 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium