Często pytacie nas o sprawdzony przepis na ciasto do upieczenia w formach Nordic Ware.

Mamy dla Was taki przepis oraz kilka przydatnych wskazówek, aby ciasto zawsze się udało.

Proporcje na babkę są idealnie odmierzone do form Nordic Ware o pojemności 10-12 cups, czyli 2-2,5L.

" />
BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis podstawowy na babkę - idealny do form Nordic Ware

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Często pytacie nas o sprawdzony przepis na ciasto do pieczenia w formach Nordic Ware.

Mamy taki przepis oraz kilka przydatnych wskazówek na udane ciasto pieczone w formie Nordic Ware.

Proporcje na babkę są idealnie odmierzone dla w/w form o pojemności 10-12 cups, czyli 2-2,5L.

 

SKŁADNIKI

240g mąki pszennej

350g białego cukru lub 315g brązowego cukru

300g masła (minimum 82% tłuszczu)

6 dużych jajek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki aromatu waniliowego (sprawdź na opakowaniu jakie proporcje zaleca producent)

Szczypta soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 i 1/2  łyżeczki cream of tartar

WSKAZÓWKI

Przed przystąpieniem do pracy:

Odmierz każdy ze składników.

Oddziel żółta od białek.

Przygotuj dwie duże misy, mikser, szpatułę do mieszania, pędzelek.

 

PRZEPIS KROK PO KROKU

  1. W misie ubij masło z połową cukru.
  2. Do ubitego masła dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  3. Do mieszanki dodaj sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania lekko lejącej się masy.

Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 165 stopni C.

Nasmaruj formę masłem i oprósz mąką. Formę najlepiej smarować pędzelkiem, tak aby masło dotarto do każdego zagłębienia formy.

  1. Pozostałą część cukru wymieszaj z cream of tartar.
  2. W osobnej misie ubij pianę z białek. Dodaj szczyptę soli. Podczas ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier z cream of tartar. Masa z białek jest gotowa gdy jest lśniąca i sztywna.
  1. Do pierwszej masy (z mąką) stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, aby uzyskać puszystą masę.

Gotowe ciasto przelej do formy, pamiętaj aby formę wypełnić max do ¾ jej wysokości. Postukać delikatnie formą o blat aby uwolnić ewentualnie zebrane pęcherzyki powietrza.

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut, bez funkcji termoobiegu, z włączonym grzaniem od góry i dołu.

Po 60 minutach, wyłącz piekarnik. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto na 10 minut.

Wyjmij ciasto z formy na kratkę, do przestudzenia.

Udekoruj wedle uznania.

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium