Często pytacie nas o sprawdzony przepis na ciasto do pieczenia w formach Nordic Ware.
Mamy taki przepis oraz kilka przydatnych wskazówek na udane ciasto pieczone w formie Nordic Ware.
Proporcje na babkę są idealnie odmierzone dla w/w form o pojemności 10-12 cups, czyli 2-2,5L.
SKŁADNIKI 240g mąki pszennej 350g białego cukru lub 315g brązowego cukru 300g masła (minimum 82% tłuszczu) 6 dużych jajek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego (sprawdź na opakowaniu jakie proporcje zaleca producent) Szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 i 1/2 łyżeczki cream of tartar |
WSKAZÓWKI
Przed przystąpieniem do pracy:
Odmierz każdy ze składników.
Oddziel żółta od białek.
Przygotuj dwie duże misy, mikser, szpatułę do mieszania, pędzelek.
PRZEPIS KROK PO KROKU
- W misie ubij masło z połową cukru.
- Do ubitego masła dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
- Do mieszanki dodaj sok z cytryny oraz aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj żółtka. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania lekko lejącej się masy.
Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 165 stopni C.
Nasmaruj formę masłem i oprósz mąką. Formę najlepiej smarować pędzelkiem, tak aby masło dotarto do każdego zagłębienia formy.
- Pozostałą część cukru wymieszaj z cream of tartar.
- W osobnej misie ubij pianę z białek. Dodaj szczyptę soli. Podczas ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier z cream of tartar. Masa z białek jest gotowa gdy jest lśniąca i sztywna.
- Do pierwszej masy (z mąką) stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, aby uzyskać puszystą masę.
Gotowe ciasto przelej do formy, pamiętaj aby formę wypełnić max do ¾ jej wysokości. Postukać delikatnie formą o blat aby uwolnić ewentualnie zebrane pęcherzyki powietrza.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut, bez funkcji termoobiegu, z włączonym grzaniem od góry i dołu.
Po 60 minutach, wyłącz piekarnik. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto na 10 minut.
Wyjmij ciasto z formy na kratkę, do przestudzenia.
Udekoruj wedle uznania.