
Forma do ciasta Bundt PSZENICA I DYNIA / Nordic Ware

Opis
Keksówka o bogatych zdobieniach - takiego ciasta jeszcze nie piekliście
Dynie i snopy pszenicy to bardzo oryginalna dekoracja każdego ciasta lub chleba pieczonego w prostokątnej formie. Forma jest dość długa i smukła z eleganckim profilem podwyższonym detalami dyni i snopów zboża.
Forma została wykonana z kutego aluminium (w USA) z powłoką zapobiegającą przywieraniu, która ułatwia wyjmowanie wypieku, a później czyszczenie.
Przed każdym użyciem formę należy posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. W celu dokładnego pokrycia zaleca się rozsmarowanie tłuszczu z mąką za pomocą pędzelka.
Aby uzyskać idealne odwzorowanie kształtu, formę należy wypełniać ciastem do 3/4 wysokości, następnie pochylając formę na boki, rozlać ciasto po ściankach (1-2 cm powyżej stanu ciasta).
Przed włożeniem do piekarnika stuknąć delikatnie kilka razy formą o blat stołu w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza z ciasta.
Formę wkładać do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 170-180oC. Ze względu na doskonałe efekty przewodnictwa ciepła formy zaleca się obniżenie temperatury pieczenia, podanej w przepisie, o 15oC.
Ciasto należy wyjąć z formy do ostygnięcia (np. na kratkę) dopiero po 10 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Formę należy myć ręcznie z dodatkiem delikatnego środka myjącego przy użyciu szczoteczki Nordic Ware ( do nabycia w sklepie). Nie namaczać formy.
Nie używać ostrych narzędzi, ostrych gąbek myjących oraz środków chemicznych, ponieważ mogą uszkodzić powierzchnię formy.
Dane techniczne
Materiał | Kute Aluminium |
Długość | 31 cm (z rączkami) |
Szerokość | 13.72 cm (szer. zewnętrzna) |
Wysokość | 7.11 cm |
Pojemność | 1.5L |