BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na Dutch Baby z palonym masłem i owocami

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Dutch Baby to inaczej Holenderski Naleśnik, czyli pyszny naleśnik pieczony w piekarniku, który zachwyca swoją puszystością i delikatnym wnętrzem. To idealne danie na leniwe weekendowe śniadanie, które możesz podać na słodko z owocami, syropem klonowym i cukrem pudrem lub na wytrawnie z bekonem, żółtym serem, awokado i pomidorem. Przygotowanie Dutch Baby jest bardzo proste – wystarczy kilka składników, które zazwyczaj mamy pod ręką. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić ten wyjątkowy naleśnik. 


 

Przepis na patelnię o średnicy 21 cm (3-4 porcje)

Składniki:

  • 2 jaja z wolnego wybiegu

  • szczypta soli

  • mleko 110 ml

  • mąka pszenna 50 g

  • masło palone 15 g

  • masło 10 - 15 g

  • ricotta 2 łyżki

  • do dekoracji: owoce i miód 

 

Przygotuj patelnię, którą możesz bezpiecznie włożyć do piekarnika, czyli taką bez plastikowych czy silikonowych rączek. Takie patelnie znajdziesz TUTAJ.

Masło rozpuszczamy i trzymamy na ogniu do mocnego zrumienienia, aż poczujemy orzechowy zapach. Patelnię umieszczamy w piekarniku nagrzanego do 200 stopni góra dół. Jajka wraz z cukrem i solą ubijamy rózgą. Następnie dodajemy mleko, mąkę i palone masło. Za pomocą rózgi mieszamy nasze ciasto aż powstanie gładka masa bez grudek. Następnie ostrożnie za pomocą ściereczki, czy rękawicy kuchennej wyjmujemy patelnię z piekarnika. Dodajemy masło i wlewamy masę na dutch baby. Następnie ponownie ostrożnie wkładamy patelnię do piekarnika. Naszego naleśnika pieczemy około 20 min. W tym czasie ubijamy rózgą ricottę na puszystą masę i przygotowujemy dowolne owoce. Ja wybrałem miks letnio-jesienny, czyli maliny, czerwoną porzeczkę i soczystą gruszkę. Na dutch baby wykładamy ricottę i owoce. Całość polewamy miodem lub syropem z agawy. Naleśnika dzielimy na części i wspólnie delektujemy się cudownym smakiem tego holenderskiego przysmaku. 

Możemy dowolnie komponować smaki naszego naleśniku. Np. do ciasta warto dodać wanilię, cynamon lub kardamon. A jako dodatki idealnie sprawdzą się Wasze ulubione owoce, konfitury, twarożki, sery a nawet wytrawne dodatki. Kreatywność nie zna granic. 

Najcudowniejsze w przygotowaniu tego dania lub deseru jest to, że zawsze wyjdzie Wam inny, unikalny kształt naleśnika. 

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium