Autorstwo przepisu na magdalenkę - małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie - nie jest ostatecznie ustalone. Niektóre źródła, w tym słownik oksfordzki, wskazują, że nazwa ciastek mogła pochodzić od imienia XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Według innych źródeł autorką była w XVIII wieku kucharka Stanisława Leszczyńskiego – i to on nauczył ją piec takie właśnie ciastka.
Potrzebne składniki:
- 40 g mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przepis Na Magdalenki:
- Jajko ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Wszystko dobrze zmiksować.
- Na końcu dodać rozpuszczone, wystudzone masło.
- Wymieszać, aby składniki się połączyły. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Foremki Gourmet nie wymagają smarowania tłuszczem.
- Piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - na złoty kolor. Po wystudzeniu wyjąć z formy.
Madzia
hmmm, uwielbiam je, koniecznie świeże :-)