BakeShop
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Przepis na magdalenki

Blog Bake Shop
Cotygodniowa dawka najlepszych przepisów i eksperckiej wiedzy. Znajdź przepis idealny na Twoja okazję!

Autorstwo przepisu na magdalenkę - małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie - nie jest ostatecznie ustalone. Niektóre źródła, w tym słownik oksfordzki, wskazują, że nazwa ciastek mogła pochodzić od imienia XIX-wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier. Według innych źródeł autorką była w XVIII wieku kucharka Stanisława Leszczyńskiego – i to on nauczył ją piec takie właśnie ciastka.

Potrzebne składniki:

  • 40 g mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru 

 

Przepis Na Magdalenki:

  • Jajko ubić z cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Wszystko dobrze zmiksować.
  • Na końcu dodać rozpuszczone, wystudzone masło.
  • Wymieszać, aby składniki się połączyły. Nakładać ciasto do foremek do 3/4 wysokości. Foremki Gourmet nie wymagają smarowania tłuszczem.
  • Piec około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - na złoty kolor. Po wystudzeniu wyjąć z formy.

 

przepis na magdalenki

Komentarze do wpisu (1)

19 maja 2018

hmmm, uwielbiam je, koniecznie świeże :-)

Submit
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium